De campagne Blikvrij is van start.
De campagne Blikvrij is van start. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Ga jij ook voor een blikvrije straat?

Algemeen

Door gebruikte blikjes in een Blikvanger te gooien, gaven gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof en de wethouders Rosalien van Dolder van Koggenland, Annette Groot van Dijk en Waard en Robert Tesselaar van Opmeer samen met leerlingen van de Langereisschool uit Ursem het startschot voor de campagne Blikvrij. 

De komende weken wordt in deze gemeenten de campagne gevoerd om inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten van blikjes op straat of in de berm en worden zij aangespoord om hun blikafval in de afvalbak te gooien. Ook de provincie Noord-Holland zet zich sinds vorig jaar actief in om blikjes in te bermen langs de provinciale wegen tegen te gaan en sluit zich aan bij dit initiatief.

Zowel gedeputeerde Jeroen Olthof als wethouder Rosalien van Dolder benadrukten in hun toespraak het belang van een zo groot mogelijke gezamenlijke aanpak, want zwerfafval kent geen grenzen. Op regionaal niveau werken de gemeenten Koggenland, Dijk en Waard en Opmeer zoveel mogelijk samen als het om de aanpak van zwerfafval gaat. Dat resulteert in gezamenlijke campagnes zoals deze. Binnen de groep van relatief grote veroorzakers van zwerfafval nemen automobilisten een belangrijke plaats in. Daardoor belanden gebruikte blikjes vaak in de bermen langs de (provinciale) wegen. Sinds de inwerkingtreding van statiegeld op plastic flesjes is de hoeveelheid gevonden blikjes met maar liefst 20% toegenomen. Reden waarom de provincie zich ook aansluit bij deze campagne. Het is de uiteindelijke bedoeling dat veel meer gemeenten in de provincie mee gaan doen.

Jeugd en sportverenigingen

Inmiddels loopt ook een campagne om sportverenigingen te stimuleren om zich aan te sluiten. Voetbalclub SVW’27 uit Dijk en Waard geeft hierbij het goede voorbeeld. Inmiddels voetbalt de jeugd van SVW’27 zelfs al met Blikvrij op hun shirt. Peter de Boer van SVW’27 vertelde wat hun club motiveert om naast sportieve prestaties ook te werken aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor leerlingen van de Langereisschool in Ursem. Zij rapen iedere maand zwerfafval rondom de school en werden dan ook door wethouder Rosalien van Dolder in het zonnetje gezet. Zo laten zowel bestuurders als de jeugd zien dat een schonere wereld de verantwoordelijkheid van iedereen is.

Schone buurt, schoon dorp

In veel dorpen komen inwoners de posters tegen: ga voor een blikvrij dorp, sportclub, berm of straat. Dat is natuurlijk niet voor niets, want blikjes zijn ontzettend schadelijk voor dieren, planten en de natuur. Sinds de invoering van het statiegeld op plastic flesjes is het goede nieuws dat flesjes minder in de berm belandden, maar de hoeveelheid zwervende blikjes is juist toegenomen. En het duurt nog tot eind van dit jaar voordat er ook statiegeld op blikjes komt. Reden om deze zomer actie te voeren tegen blikjes als zwerfafval.

Schadelijk

Blikjes bevatten inkt aan de buitenkant en een plastic coating aan de binnenkant. Het duurt gemiddeld vijftig jaar voordat een blikje verteerd is. De inkt lekt in de grond en de plastics – die overigens nooit vergaan – vallen uit elkaar in microplastics. Deze stromen via het grondwater naar zee en komen uiteindelijk in de voedselketen terecht. Nog schadelijker is het wanneer de berm waarin blikjes liggen, wordt gemaaid. Blikjes worden gemaakt van aluminium dat niet wordt herkend door de metaaldetector in de maaimachine. Hierdoor worden de blikjes tot kleine scherven vermalen. Het maaisel met scherven wordt uiteindelijk veevoer, met als gevolg dat zo’n 4.000 koeien in Nederland overlijden aan de scherven in hun maag. 

Doe mee

Ga voor een blikvrij dorp, sportclub, berm of straat. Kleine moeite en voorkom veel schade en leed. Doe mee en kijk op Facebook: ikraapzwerfafval in Opmeer of Koggenland of kijk voor meer informatie op www.schonerholland.nl/blikvrij.

Afbeelding
Doe mee en zorg dat blik niet in de natuur komt.
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
De Barre Brink Borrel op 20 augustus tijdens kermis in De Brink Uit 15 jun, 10:19
Afbeelding
Durf om hulp te vragen; Vrijwilligerspunt Westfriesland Partnerbijdrage 15 jun, 10:00
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
HSC de Draai en skeelervereniging Koggenwaard organiseren Skate4Daagse Sport 10 jun, 15:15
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Waar zijn sommigen mee bezig in Medemblik? Algemeen 9 jun, 06:34
Afbeelding
Dansgroep ‘Black Beauty’s’ tweede bij NK Sport 8 jun, 13:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Koggenland

Op Rodi Koggenland volg je het laatste nieuws uit Koggenland. Rodi Koggenland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Koggenland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Koggenland in je mailbox.