Gemeenteraadsverkiezingen in Maassluis

Algemeen
Afbeelding
(Foto: CW)

De lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen met de komende gemeenteraadsverkiezingen poseerden afgelopen woensdag aan het eind van de middag bij het bord met affiches van hun partijen, dat op het grasveld tegenover metrostation Maassluis-West staat. 

De Maassluise Courant legt de komende drie weken diverse onderwerpen voor aan de tien deelnemende partijen. Hier leest u de visie van de partijen over de onderwerpen. 

Deze week gaat het over wonen.

VVD Maassluis: ‘Alles aan doen om doorstroming naar koop te bevorderen’

Wij maken ons sterk voor het bouwen van woningen in Maassluis in alle segmenten met prioriteit voor koopwoningen. Een koopwoning geeft Maassluizers de mogelijkheid om bezit op te bouwen. Naast bouwen van betaalbare woningen, blijft het belangrijk om ook duurdere woningen te bouwen. Dit geeft de mogelijkheid voor Maassluizers om door te stromen naar een woning die passend is bij de levensfase van Maassluizers.

Wij gaan er alles aan doen om die doorstroming naar koop te bevorderen. Denk hierbij aan het actueel houden van de starterslening, het bouwen van wooncomplexen voor senioren, het verkopen van huurwoningen en het afmaken van bouwprojecten zoals gepland. Dit zal het kopen van een passende eigen woning voor Maassluizers een stap dichterbij brengen.

Sociale huur blijft een onderdeel van de woningvoorraad, echter wil de VVD niet meer dan 30% sociale woningen in Maassluis. Mede omdat er maar maximaal 25% van alle beschikbare sociale huurwoningen mag worden toegewezen aan Maassluizers.

Maassluis is nagenoeg volgebouwd zodat er binnenstedelijk gebouwd moet worden, dat mag niet te veel impact hebben op het groen en woongenot van anderen. Daarnaast moet de infrastructuur worden uitgebreid met gescheiden verkeersstromen zodat voetgangers, fietsers en auto’s vlot en veilig door Maassluis kunnen bewegen.

Maassluis Belang: Wonen, een basis behoefte

Een behoefte die op dit moment onder druk staat door een tekort en de hoge prijzen op de woningmarkt. Wij focussen ons de komende 4 jaar op twee doelgroepen: de starter en de senioren. De schaarse ruimte die er nog is in onze stad moet eerlijk verdeeld worden.

We willen samen met Maasdelta onderzoeken of het mogelijk is om in Maassluis kleine woningen te bouwen van zo’n 60m2 en deze speciaal voor de starters te bestemmen. Daarbij denken we aan tijdelijke huurcontracten met een redelijke huurprijs, zodat het ouderlijk huis verlaten kan worden om zelfstandig te wonen. De starter heeft dan de tijd om zich te ontwikkelen en door te kunnen stromen als het bouwen is waargemaakt. 

Om de doorstroming te versterken is het bouwen voor de ouderen doelgroep belangrijk. Woningen die aan de wensen van de ouderen tegemoet komen, kunnen bijdragen aan de doorstroming. In de huursector is de prijs daarbij van belang. Wanneer ouderen van een eengezinswoning doorstromen naar bijvoorbeeld een appartement, dan zijn de nieuwe (te hoge) woonlasten een obstakel. Maatwerk is hier van toepassing: de doorstroommakelaar moet met de inwoners in gesprek en op zoek naar mogelijkheden.

Leefbaar Maessluys: ‘De balans is zoek’

Het woningaanbod voor starters en middeninkomens in onze stad is te laag. Maassluis moet geen ‘Wassenaar aan de Maas’ worden en bereikbaar blijven voor alle sociaaleconomische klassen. In de afgelopen jaren is (en er wordt nog steeds) veel gebouwd, maar de balans is zoek. Er zijn te veel huizen gebouwd in het hoge- en topsegment: in het Balkon verrezen luxe woontorens en het Wilgenrijk en de Kade worden mooi, maar het gros van de woningen is onbereikbaar voor starters en de middenklasse. Bij nieuwbouw- en herstructureringsprojecten moet deze balans daarom anders. Wij willen extra maatregelen tegen malafide huisjesmelkers en speculanten die starters en doorstromers verdringen op de woningmarkt en meer aandacht voor studentenwoningen, waarvan het tekort ligt op 26.500, terwijl er tot 2025 maar 16.500 extra worden gebouwd. De komende acht jaar komen er nog 57.000 studenten bij die op kamers willen wonen. Onze stad moet als onderdeel van de metropoolregio haar steentje bijdragen om dit tekort weg te werken. Concreet willen wij:

- Meer woningen bouwen voor starters en middeninkomens;

- Het aanbod sociale huurwoningen niet onder de 40%;

- Invoering van opkoopbescherming;

- Invoering van een anti-speculatiebeding;

- Uitbreiding van de zelfbewoningsplicht;

- Studentenwoningen realiseren;

- De voorrang voor statushouders op sociale huurwoningen afschaffen.

GroenLinks Maassluis: ‘Flink bouwen waar de nood het hoogste is’

GroenLinks wil de woningnood aanpakken door flink te bouwen en dan voornamelijk waar de nood het hoogste is. Dat wil dus zeggen in de sociale huur en in het betaalbare koopsegment. Verder willen we studentenhuisvesting mogelijk maken bij metrostation Maassluis centrum, daar waar nu grauwe parkeergarages staan. Stadsverdunningsprojecten (meer woningen slopen dan dat er terugkomen) vinden wij belachelijk in tijden van grote woningnood. Slopen kan een oplossing zijn, maar dan moeten er minimaal meer woningen terugkomen én alle bewoners moeten de kans krijgen terug te keren op dezelfde plek, in een nieuwe woning. Dat is dus niet zoals de plannen er nu liggen voor de Zaneveldstraat, waarin er maar een fractie terugkomt van het aantal sociale huurwoningen, die ook nog eens alleen voor ouderen bestemd zijn. Wij willen voornamelijk inzetten op gestapelde woningbouw zodat we niet hoeven te bouwen in het groen. Bij het veld bij de Koningshoek en station Maassluis West willen wij een nieuw icoon van Maassluis bouwen met een levendige plint: een hotel, woningen en werkplekken. Daaromheen komt een nieuw stadspark. Verder zien wij diverse mogelijkheden voor woningbouw zoals bijvoorbeeld op de vrachtwagenparkeerplaatsen langs de Industrieweg en in Kapelpolder.

Forum voor Maassluis: ‘Doorstroming wordt belemmerd door veel te hoge huur’

In Maassluis zouden meer woningen voor senioren gebouwd moeten worden. Om te komen tot een betere doorstroming. Die doorstroming wordt nu belemmerd door een veel te hoge huur. 

Nu verwachten we van onze senioren dat ze een grote woning achterlaten waar ze ongeveer 550,- euro aan huur betalen om te verhuizen naar een woning met een huur van 750,- euro. Er zullen maar weinig senioren zijn die hiermee akkoord gaan. 

FVM wil dat deze senioren kunnen verhuizen zonder huurverhogingen om zo de doorstroming op gang te krijgen. Zo krijg je een veel betere doorstroming en komen er veel eengezinswoningen vrij voor starters en jongere gezinnen. 

Bouw voldoende appartementen die als er minder ouderen zijn, omgebouwd kunnen worden van twee woningen naar een grotere woning, vooruit kijken dus!  

CDA Maassluis: ‘Iedereen telt mee in Maassluis’

We kennen allemaal wel iemand die op zoek is naar een woning en weten hoe lastig het is om een woning te vinden. Zodra er, na jaren geduld, een geschikte woning gevonden wordt, is deze vaak duur. De woningnood krijgen we niet zomaar opgelost in Maassluis. Wel willen we nieuwe woningen bouwen en bestaande panden ombouwen tot woningen. 

We zetten in op:

- Woningen voor jongeren 

- Woningen voor inwoners die thuis zorg nodig hebben met ruimte voor ontmoeting

- Meer verpleeghuisplekken


Daarnaast willen we dat onze inwoners prettig wonen in hun bestaande woning. Daarvoor is het belangrijk dat we samen Maassluis groen, mooi en veilig houden. Wij kiezen voor:

- Nieuwe uitdagende speelplekken in de wijk

- In bestaande parken het groen en paden verbeteren

- Aanleg van nieuwe groene parken

- Goede bereikbaarheid met gratis parkeren en aantrekkelijke fietspaden

Onze verenigingen maken Maassluis leuk. We willen hun zo goed mogelijk ondersteunen en dat alle inwoners kunnen meedoen. We bieden hiervoor financiële steun aan voor wie het nodig heeft. We houden rekening bij alles wat we als gemeente doen met inwoners met een beperking. Want iedereen telt mee in Maassluis.

D66 Maassluis: ‘Woningen bouwen we met aandacht voor het klimaat’

In Maassluis is ruimte voor iedereen. Dat betekent dat D66 bij de woningbouw aandacht geeft aan groepen die nu moeilijk aan een woning komen. Starters kunnen heel moeilijk een eerste stap op de woningmarkt zetten, daar wil D66 wat aan doen door starterswoningen te bouwen en ze betaalbaar te houden. Daarnaast zetten we in op gemengde wijken en doorstroming naar een woning die goed past bij de situatie van jou of van je gezin. Dat betekent dat er ook genoeg passende woningen voor ouderen moeten zijn, zodat zij prettig zelfstandig in Maassluis kunnen wonen. We bouwen alleen binnenstedelijk, omdat we onze groene gebieden, waaronder het Midden-Delflandgebied, groen willen houden. Grote bedrijven passen niet in het centrum: bedrijfsterreinen in het hart van de stad vormen we om tot woningbouw.

Woningen bouwen we met aandacht voor het klimaat. Inwoners stimuleren we om hun huis te verduurzamen, door werk te maken van een groene OZB-korting. Hoe duurzamer je huis, hoe meer korting je op je ozb krijgt. Ook de omgeving moet klimaatadaptief zijn, zodat tuinen regenwater en hitte kunnen opvangen.

PvdA Maassluis: Je woning is je thuis

Een woning is meer dan een stapel stenen en een dak boven je hoofd. Je woning is je thuis, de plek waar je uitrust en nu ook de plek waar veel mensen werken. Dat kan alleen als mensen die passende, goede woning ook kunnen vinden en als die in een fijne, leefbare buurt staat. Helaas is het voor te veel mensen niet mogelijk een goede woning te vinden. Vooral inwoners met een beperkt budget zitten klem: starters die het huis uit willen, ouderen die willen doorstromen naar een gelijkvloerse woning of inwoners die zijn gescheiden merken het gebrek aan betaalbare woningen.

Door rechts landelijk beleid hebben projectontwikkelaars en huisjesmelkers te veel invloed gekregen en die zetten hun winst boven het belang van de inwoners van Maassluis.

De PvdA Maassluis pakt daarom de regie terug, om te werken aan duurzame, gemengde en leefbare wijken met huur en koop voor ieder inkomen. Met meer betaalbare woningen: 38% van de woningen in Maassluis sociale huur. In nieuwbouwprojecten ook 30% middeldure huur en koopwoningen. Meer betaalbare woningen voor starters (huur en koop). Doorstroming bevorderen naar levensloopbestendige woningen voor ouderen zodat jongeren kunnen starten. Gemeentelijke grond inzetten voor duurzaam betaalbare woningen met het ‘Maassluis Model’ (erfpacht). Zie voor al onze plannen: maassluis.pvda.nl

VSP Maassluis: Bouwen voor starters en senioren

Meer kansen voor starters en meer woonvoorzieningen op maat voor senioren. Dat zijn voor VSP Maassluis de belangrijkste punten als het gaat om wonen in Maassluis. Bij nieuwbouwprojecten moeten goedkope en duurzame woningen prioriteit krijgen. Het aandeel sociale huurwoningen moet minstens 35% zijn. Dat geldt ook voor renovatie van bestaande wijken. 

Voor senioren zijn meer passende woonvoorzieningen nodig zoals geclusterde woonvormen, versterken van woonservicegebieden en verbinden van wonen, welzijn en zorg in nieuwe én bestaande complexen. Ook zogenoemde kangoeroewoningen kunnen een oplossing zijn. Alle betrokken instanties moeten daarbij goed samenwerken en de al gemaakte afspraken op het gebied van seniorenhuisvesting met zorg nakomen.

VSP Maassluis wil niet dat elk stukje nog onbebouwde grond in de stad wordt volgebouwd. Inwoners moeten vanaf het allereerste begin betrokken wordt bij nieuwbouwplannen. Waar dat kan, wil VSP Maassluis een combinatie van wonen en kleinschalige bedrijvigheid, bijvoorbeeld in de Kapelpolder. 

VSP Maassluis pleit verder voor in invoering van flatcoaches. Die kunnen bewoners helpen bij problemen, activiteiten en in het algemeen zorgen voor een prettig woonklimaat.

ChristenUnie Maassluis: Een groene stad waar het prettig wonen is

Er zijn meer woningen nodig en die moeten in balans zijn met voldoende groen, een goede verkeersstructuur maar ook met voldoende politie op straat. Onze dichtbebouwde stad moet een leefbare stad blijven.

ChristenUnie actiepunten:

- We zijn onaangenaam verrast door de plannen van het college om 350 extra woningen te willen bouwen op De Kade. Wij willen eerst een totaalbeeld voor Maassluis voor wat betreft de benodigde extra woningbouw voordat we gaan beslissen over plannen per wijk. Het geheel moet in balans zijn.

- Meer ruimte voor woon-coöperaties. Inwoners die met elkaar een overeenkomst sluiten over de gezamenlijke aanschaf of nieuwbouw van woningen. Dit model is een optie om goedkopere woningen te kunnen realiseren en wordt ook wel de derde weg op de woningmarkt genoemd, naast het huren of kopen van een huis.

- Voldoende woon-zorgplekken voor ouderen verdeeld over de stad, het zogenaamde inclusief wonen. Zodat inwoners ook bij grotere zorgvragen langer (samen) zelfstandig kunnen blijven wonen.

- Goed onderhoud van de stad is belangrijk, voor het woongenot maar ook voor de veiligheid.

- Wanneer bomen in een straat verdwijnen, moet gezorgd worden voor herplanting in hetzelfde gebied.

- Zie voor ons volledige programma: www.maassluis.christenunie.nl