CDA winnaar, winst voor PvdA en nieuwkomer Leefbaar Maessluys

Algemeen
Blijde gezichten nadat burgemeester Edo Haan de voorlopige verkiezingsuitslag bekend had gemaakt bij onder andere Sjoerd Kuiper (PvdA), Dick Snoeck (VVD) en Corine Bronsveld (CDA).
Blijde gezichten nadat burgemeester Edo Haan de voorlopige verkiezingsuitslag bekend had gemaakt bij onder andere Sjoerd Kuiper (PvdA), Dick Snoeck (VVD) en Corine Bronsveld (CDA). (Foto: CW)

Het CDA Maassluis heeft de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen, ondanks dat deze partij van vijf naar vier zetels ging. Winst was er verder voor de PvdA die één zetel winst boekte en vier zetels behaalde en voor nieuwkomer Leefbaar Maessluys die verrassend vier zetels won. Dit blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag die rond 00.30 uur vannacht bekend werd gemaakt. 

Door Chrit Wilshaus

Heel wat minder florissant was de uitslag voor VSP Maassluis. Van de drie zetels die deze partij had, hield ze er nog één over en daarmee is deze partij de grote verliezer. 

Lijsttrekker van Leefbaar Maessluys, Jurre van de Merwe, zei deze uitslag niet te hebben verwacht. “We hebben in interviews altijd gezegd dat we één of twee zetels wel realistisch vonden maar dit is eigenlijk een storm!” Van de Merwe denkt dat de door zijn partij vooral via social media gevoerde campagne, en die met name op jongeren was gericht, heeft bijgedragen aan het behaalde succes.” In hoeverre dat succes ook verzilverd kan worden, hangt volgens Van de Merwe ook van de andere partijen af. “Maar we sluiten niets uit.”

Dankbaar

“Het CDA is één zetel kwijtgeraakt deze verkiezingen maar de vorige keer wonnen we tegen de landelijke trend in en kwamen we op vijf zetels. Dat we met vier zetels ook nu weer de grootste partij zijn geworden, is iets om dankbaar voor te zijn. Ik ben ook dankbaar voor het feit dat mensen ons lokaal wisten te vinden. Mijn dank gaat trouwens ook uit naar al die CDA-mensen die zich de afgelopen vier jaar, maar zeker ook de afgelopen weken, zo hebben ingezet. Want het is wel iets wat je met z’n allen doet”, benadrukt CDA-lijsttrekker en tevens wethouder Corine Bronsveld.

Vruchten afgeworpen

“De Partij van de Arbeid is hartstikke dankbaar voor het vertrouwen dat we van de kiezer hebben gekregen”, reageert lijsttrekker van deze partij en wethouder Sjoerd Kuiper, nadat burgemeester Edo Haan de voorlopige verkiezingsuitslag bekend heeft gemaakt. De PvdA krijgt er één zetel bij en gaat van drie naar vier zetels. “Het is echt mooi dat we weer flink beter hebben gescoord.” Volgens Kuiper heeft het door de coalitie de afgelopen vier jaar gevoerde beleid duidelijk zijn vruchten afgeworpen. “Er is een breed draagvlak in de stad voor zowel de maatregelen die we de afgelopen periode hebben genomen, als voor de onderwerpen die we belangrijk vinden voor de komende tijd. Zoals kansengelijkheid, sociaal beleid en natuurlijk meer betaalbare woningen. Dat zijn thema’s die enorm resoneren in de stad.”

Consistente lijn

Zowel Bronsveld als Kuiper zouden graag door willen gaan als wethouder. Ook om het huidige beleid te kunnen voortzetten. Kuiper daarover: “Als ik naar onze portefeuilles kijk, zijn we allemaal met grote, ingewikkelde dossiers bezig, waarbij het ook echt helpt als een consistente lijn wordt gevoerd vanuit de gemeente. En dan gaat het zowel over de inhoud van beleid als om de personele bezetting.” Bronsveld benadrukt dat behalve het vertrouwen van de kiezers ook dat van de andere fracties van groot belang is om verder te kunnen gaan.

Motorblok

“We zijn geconsolideerd. Eerlijk gezegd, had ik wel op ietsjes meer gehoopt. Maar goed ik ben toch blij dat we ons percentage hebben weten te behouden”, constateert VVD-lijsttrekker en -fractievoorzitter Dick Snoeck nadat bekend is geworden dat zijn partij voorlopig weer op vier zetels staat. Wat zegt de verkiezingsuitslag volgens hem over een nieuw te vormen coalitie? “Dat we een motorblok hebben en nu met elkaar in gesprek moeten gaan om te kijken waar de verschillen en waar de overeenkomsten in zitten. Daarover willen we met iedereen graag praten. Ik ben overigens niet in de lead om te kijken of we op basis van overeenkomsten een nieuwe coalitie kunnen sluiten. Maar in theorie kunnen we met z’n vieren verder. De continuïteit van bestuur is van belang voor Maassluis.” Net als andere partijen feliciteerde de VVD nieuwkomer Leefbaar Maessluys. Snoeck: “Niet dat ik het op alle fronten met ze eens ben want bij het ene dossier zitten ze heel erg aan de linker- en bij het andere dossier we heel erg aan de rechterzijde.”

Jammer

Jesse de Jong, lijsttrekker van D66 bij deze gemeenteraadsverkiezingen laat desgevraagd weten blij te zijn “dat we onze mooie zetel hebben kunnen behouden.” Toch lag er volgens hem veel meer voor het oprapen. “Dat dit geen werkelijkheid werd, vind ik inderdaad jammer. Wellicht dat het iets te maken heeft gehad met de lage opkomst deze keer?” 

Het opkomstpercentage bedroeg deze gemeenteraadsverkiezingen 47,34 procent. Vier jaar geleden was dat nog 52,9 procent. Opnieuw De Jong: “Vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen, was er sprake van een gigantisch hoge opkomst en werden we de tweede partij. Dus die mensen zijn er wel in Maassluis. Blijkbaar vinden D66-kiezers de gemeenteraad minder belangrijk maar we gaan gewoon lekker door.” De huidige coalitie van CDA, PvdA, VVD en D66 zou volgens De Jong door kunnen gaan maar of dat ook zal gaan gebeuren, weet De Jong niet. “We gaan het zien.”

Klarie Oosterman, lijsttrekker ChristenUnie had gehoopt de twee zetels minimaal te kunnen behouden maar haar partij verloor er één. Toch gaat Oosterman vol goede moed door. Daarbij weet ze zich gesterkt door een volgens haar actieve fractie. “Maandag gaan we om de tafel om plannen te maken.”

Aan de hand van de gegevens van deze voorlopige uitslag gaat ook Forum voor Maassluis van twee naar één zetel. Maassluis Belang behoudt de huidige twee zetels en GroenLinks blijft op één zetel staan.