Even de zinnen verzetten…

Algemeen
Ronald van Sandvliet ging vorig weekend op zaterdag en zondag varen met een groep momenteel in Maassluis verblijvende Oekraïners met als belangrijkste doel hen een leuke middag te bezorgen.
Ronald van Sandvliet ging vorig weekend op zaterdag en zondag varen met een groep momenteel in Maassluis verblijvende Oekraïners met als belangrijkste doel hen een leuke middag te bezorgen. (Foto: CW)

Ronald van Sandvliet van rondvaartboot de Slakkenvaart bood ter ontspanning een aantal momenteel in Maassluis verblijvende Oekraïners vorig weekend een vaartocht aan met zijn salonboot. Onderweg serveerde hij bovendien een lunch.

Chrit Wilshaus

Zanger en gitarist Koos Kap zorgde zaterdag aan boord voor de muzikale omlijsting en zondag speelde hij voorafgaand aan de rondvaart enkele songs. Het initiatief van Van Sandvliet was trouwens ook aanleiding voor onder andere een verslaggever van het WNL-televisieprogramma Goedemorgen Nederland naar Maassluis te komen en een item op te nemen. Dat was afgelopen maandagochtend op de verrekijk te zien. Afleiding is voor mensen die ‘ergens mee rondlopen’ erg belangrijk, weet Van Sandvliet uit de tijd dat hij werkzaam was in de forensische psychiatrie en bij Delta psychiatrisch ziekenhuis. “Het is goed als deze mensen van tijd tot tijd hun koppie ‘leeg’ kunnen maken, want vaak is het daarbinnen – door allerlei oorzaken – een warboel. Dan kan het helpen om te gaan wandelen of te fietsen. En dat was ook een reden voor mij om met de Slakkenvaart te beginnen.” En varen, weet Van Sandvliet, kan prima in de omgeving van Maassluis.

Leuke middag

“Je ziet onderweg hoe mensen ervan opknappen en vrolijker gaan kijken.” Van Sandvliet is zich ervan bewust dat het varen de zorgen van de Oekraïners aan boord voor de ‘achterblijvers’ niet heeft kunnen wegnemen maar hij heeft ze wel een leuke middag bezorgd en het gevoel gegeven dat ze welkom zijn in Maassluis. En dat is zeker ook iets waard. “Ik doe het geheel vrijwillig en vanuit mijn eigen middelen, hoewel ik het zelf niet breed heb. Maar ik heb een boot, een zee van tijd en doe graag iets positiefs voor een ander”, vertelde Van Sandvliet zondag vlak voor vertrek. “Als ik dan uiteindelijk aan het eind van zo’n dag thuis lekker onderuitgezakt weer in mijn stoel zit, voel ik mezelf rijker dan dat geld mij ooit rijk kan maken.”