Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Stroomopwaarts gaat leefgeld betalen aan Oekraïners

13 mei, 08:46 Algemeen

Stroomopwaarts gaat namens de drie Waterweggemeenten leefgeld uitkeren aan de in deze steden verblijvende Oekraïners die vluchtten voor het oorlogsgeweld in hun land. Dit gebeurt vooruitlopend op een definitieve regeling van het Rijk.

Chrit Wilshaus

Dat hebben Maassluis, Vlaardingen en Schiedam gezamenlijk met Stroomopwaarts besloten, zo blijkt uit een openbaar advies van de burgemeester. Wie als Oekraïense vluchteling in een gemeentelijke opvanglocatie verblijft en geen verblijfskosten betaalt en van eten en drinken wordt voorzien, kan rekenen op een bedrag van 55 euro per maand. Wie in ook in een gemeentelijke opvanglocatie woont maar zelf voor eten en drinken moet zorgen, heeft recht op 260 euro per maand. Voor een minderjarige en een meerderjarige die verblijven in een gastgezin gaat het maandelijks om respectievelijk 315 en 475 euro. Om een aanvraag voor leefgeld te regelen worden er in voornoemde steden spreekuren gehouden. In Maassluis iedere maandag middag van 13.30 tot 14.30 uur in de (oude) Vliet, waar trouwens al een grote groep Oekraïners woont. Op de website van Stroomopwaarts is meer informatie te vinden over wat mensen mee moeten nemen naar dat spreekuur. Die informatie wordt in het Nederlands gedeeld. Het zou goed zijn als dat ook nog in het Engels en het Oekraïens op de Stroomopwaarts-website, maar ook op andere platforms gaat gebeuren; in Maassluis wonen mensen die deze talen machtig zijn.

Verschillende kosten

Veel vluchtelingen kunnen op dit moment geen geld pinnen of beschikken niet over financiële middelen. Om die reden heeft de regering besloten dat leefgeld uit te gaan keren. De Regeling opvang ontheemden Oekraïne is sinds 1 april dit jaar van kracht en aan burgemeesters de taak deze uit te voeren. Op hun beurt laten de eerste burgers van de drie Waterwegsteden dat weer doen door Stroomopwaarts. Verwacht wordt dat dit participatiebedrijf daarbij verschillende kosten zal maken en die in eerste instantie bij de drie gemeenten zal declareren. Gemeenten op hun beurt kunnen die kosten dan weer declareren bij het Rijk. Want het kabinet heeft toegezegd die volledig te zullen vergoeden. Voor zover bekend is daar momenteel nog geen regeling.

Ruimhartig

De Russische federatie viel op 24 februari dit jaar Oekraïne binnen. Daardoor zijn veel Oekraïners ontheemd geraakt en naar landen die tot de Europese Unie gevlucht. Zoals Nederland. Ons land vangt de vluchtelingen uit Oekraïne ruimhartig op. Zo ook Maassluis.

Op dit moment wordt uitgegaan van opvang voor de duur van drie tot zes maanden. Zekerheid is daarover niet te geven. Dat hangt ook af van hoe de oorlog zich verder zal ontwikkelen.

Afbeelding
Opening expositie One Line Faces in Theater Koningshof Algemeen 18 mei, 18:31
Afbeelding
Kinderwagen rolt het water in na aanrijding Weverskade in Maassluis: getuige springt direct het water in Algemeen 18 mei, 17:37
Afbeelding
Een zomervakantie vol activiteiten in Maassluis Algemeen 18 mei, 08:14
Afbeelding
Ruitenburg Halve Lenteloop bij AVW Sport 17 mei, 18:26
Afbeelding
Shantykoor “Die Maeze Sangers” zong in de bibliotheek te Maassluis in het kader van 150 jaar Waterweg Algemeen 17 mei, 17:37
Afbeelding
Fietspromo in de La Trappe Abdijentocht Sport 17 mei, 14:50
Afbeelding
Opnieuw Nederlands vinzwemrecord voor Marian van den Beukel. Sport 17 mei, 10:25
Afbeelding
Richard Terborg te gast bij Fotoclub FWS Maassluis Algemeen 17 mei, 10:19
Afbeelding
De Tweemaster wint de landelijke Veiligvoedsel.nl Award 2022 Algemeen 17 mei, 09:03
Afbeelding
Gemeentelijke uitreikingen tijdens Korpsavond Brandweer Maassluis Algemeen 16 mei, 10:25
Afbeelding
Meer zero emissie bussen in Schiedam, Maassluis en Rotterdam Algemeen 16 mei, 10:13
Afbeelding
Achtervolging, aanhoudingen en voertuigen in beslag genomen bij grote verkeerscontrole in Maassluis Algemeen 14 mei, 10:36
Afbeelding
‘Hoe mooi kan het zijn om een verschil te maken?’ Algemeen 13 mei, 17:15
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.