Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Stroomopwaarts gaat leefgeld betalen aan Oekraïners

Algemeen

Stroomopwaarts gaat namens de drie Waterweggemeenten leefgeld uitkeren aan de in deze steden verblijvende Oekraïners die vluchtten voor het oorlogsgeweld in hun land. Dit gebeurt vooruitlopend op een definitieve regeling van het Rijk.

Chrit Wilshaus

Dat hebben Maassluis, Vlaardingen en Schiedam gezamenlijk met Stroomopwaarts besloten, zo blijkt uit een openbaar advies van de burgemeester. Wie als Oekraïense vluchteling in een gemeentelijke opvanglocatie verblijft en geen verblijfskosten betaalt en van eten en drinken wordt voorzien, kan rekenen op een bedrag van 55 euro per maand. Wie in ook in een gemeentelijke opvanglocatie woont maar zelf voor eten en drinken moet zorgen, heeft recht op 260 euro per maand. Voor een minderjarige en een meerderjarige die verblijven in een gastgezin gaat het maandelijks om respectievelijk 315 en 475 euro. Om een aanvraag voor leefgeld te regelen worden er in voornoemde steden spreekuren gehouden. In Maassluis iedere maandag middag van 13.30 tot 14.30 uur in de (oude) Vliet, waar trouwens al een grote groep Oekraïners woont. Op de website van Stroomopwaarts is meer informatie te vinden over wat mensen mee moeten nemen naar dat spreekuur. Die informatie wordt in het Nederlands gedeeld. Het zou goed zijn als dat ook nog in het Engels en het Oekraïens op de Stroomopwaarts-website, maar ook op andere platforms gaat gebeuren; in Maassluis wonen mensen die deze talen machtig zijn.

Verschillende kosten

Veel vluchtelingen kunnen op dit moment geen geld pinnen of beschikken niet over financiële middelen. Om die reden heeft de regering besloten dat leefgeld uit te gaan keren. De Regeling opvang ontheemden Oekraïne is sinds 1 april dit jaar van kracht en aan burgemeesters de taak deze uit te voeren. Op hun beurt laten de eerste burgers van de drie Waterwegsteden dat weer doen door Stroomopwaarts. Verwacht wordt dat dit participatiebedrijf daarbij verschillende kosten zal maken en die in eerste instantie bij de drie gemeenten zal declareren. Gemeenten op hun beurt kunnen die kosten dan weer declareren bij het Rijk. Want het kabinet heeft toegezegd die volledig te zullen vergoeden. Voor zover bekend is daar momenteel nog geen regeling.

Ruimhartig

De Russische federatie viel op 24 februari dit jaar Oekraïne binnen. Daardoor zijn veel Oekraïners ontheemd geraakt en naar landen die tot de Europese Unie gevlucht. Zoals Nederland. Ons land vangt de vluchtelingen uit Oekraïne ruimhartig op. Zo ook Maassluis.

Op dit moment wordt uitgegaan van opvang voor de duur van drie tot zes maanden. Zekerheid is daarover niet te geven. Dat hangt ook af van hoe de oorlog zich verder zal ontwikkelen.

Afbeelding
Koning Willem Alexander opent vernieuwde Lely Campus in Maassluis Algemeen 1 jul, 12:00
Afbeelding
Het gaat goed met de padden in ons gebied, behalve in Monster en Hoek van Holland Algemeen 1 jul, 09:46
Afbeelding
Judoka Nanco Krijthe wint European Cup brons in Bosnië Sport 30 jun, 15:59
Afbeelding
Theaterspektakel Pas Halverwege groot succes Algemeen 30 jun, 09:15
Afbeelding
Koorzangers uitvoering Matthäus Passion in 2023 nog steeds welkom Algemeen 30 jun, 08:26
Afbeelding
‘Nieuwe start helaas nog niet voor iedereen weggelegd’ Algemeen 30 jun, 07:44
Afbeelding
Gemeente trekt stekker uit project Videodeurbellen Algemeen 30 jun, 06:45
Afbeelding
Coalitieakkoord moet concreter en voorzien van tijdpad, vindt raad Algemeen 30 jun, 06:42
Afbeelding
Feest van opening en ontmoeting Algemeen 29 jun, 12:19
Afbeelding
Fietspromo naar de Nieuwkoopseplassen Sport 28 jun, 14:42
Afbeelding
Hayo Boerema & Laurens Collegium naar Maassluis Algemeen 28 jun, 14:36
Afbeelding
Mahorokan Mixteam Kampioen van Nederland Sport 28 jun, 09:53
Afbeelding
Patrick Smaal en Henk de Jong winnaars 56e Wielerronde van Maassluis Sport 28 jun, 09:34
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.