Stroomopwaarts gaat leefgeld betalen aan Oekraïners

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Stroomopwaarts gaat namens de drie Waterweggemeenten leefgeld uitkeren aan de in deze steden verblijvende Oekraïners die vluchtten voor het oorlogsgeweld in hun land. Dit gebeurt vooruitlopend op een definitieve regeling van het Rijk.

Chrit Wilshaus

Dat hebben Maassluis, Vlaardingen en Schiedam gezamenlijk met Stroomopwaarts besloten, zo blijkt uit een openbaar advies van de burgemeester. Wie als Oekraïense vluchteling in een gemeentelijke opvanglocatie verblijft en geen verblijfskosten betaalt en van eten en drinken wordt voorzien, kan rekenen op een bedrag van 55 euro per maand. Wie in ook in een gemeentelijke opvanglocatie woont maar zelf voor eten en drinken moet zorgen, heeft recht op 260 euro per maand. Voor een minderjarige en een meerderjarige die verblijven in een gastgezin gaat het maandelijks om respectievelijk 315 en 475 euro. Om een aanvraag voor leefgeld te regelen worden er in voornoemde steden spreekuren gehouden. In Maassluis iedere maandag middag van 13.30 tot 14.30 uur in de (oude) Vliet, waar trouwens al een grote groep Oekraïners woont. Op de website van Stroomopwaarts is meer informatie te vinden over wat mensen mee moeten nemen naar dat spreekuur. Die informatie wordt in het Nederlands gedeeld. Het zou goed zijn als dat ook nog in het Engels en het Oekraïens op de Stroomopwaarts-website, maar ook op andere platforms gaat gebeuren; in Maassluis wonen mensen die deze talen machtig zijn.

Verschillende kosten

Veel vluchtelingen kunnen op dit moment geen geld pinnen of beschikken niet over financiële middelen. Om die reden heeft de regering besloten dat leefgeld uit te gaan keren. De Regeling opvang ontheemden Oekraïne is sinds 1 april dit jaar van kracht en aan burgemeesters de taak deze uit te voeren. Op hun beurt laten de eerste burgers van de drie Waterwegsteden dat weer doen door Stroomopwaarts. Verwacht wordt dat dit participatiebedrijf daarbij verschillende kosten zal maken en die in eerste instantie bij de drie gemeenten zal declareren. Gemeenten op hun beurt kunnen die kosten dan weer declareren bij het Rijk. Want het kabinet heeft toegezegd die volledig te zullen vergoeden. Voor zover bekend is daar momenteel nog geen regeling.

Ruimhartig

De Russische federatie viel op 24 februari dit jaar Oekraïne binnen. Daardoor zijn veel Oekraïners ontheemd geraakt en naar landen die tot de Europese Unie gevlucht. Zoals Nederland. Ons land vangt de vluchtelingen uit Oekraïne ruimhartig op. Zo ook Maassluis.

Op dit moment wordt uitgegaan van opvang voor de duur van drie tot zes maanden. Zekerheid is daarover niet te geven. Dat hangt ook af van hoe de oorlog zich verder zal ontwikkelen.