Zelfs de regen kon niemand hinderen door de uitgedeelde poncho’s.
Zelfs de regen kon niemand hinderen door de uitgedeelde poncho’s. (Foto: Edwin Sonneveld Fotografie)

Theaterspektakel Pas Halverwege groot succes

Algemeen

Dit weekend hebben ruim 1.000 inwoners met veel enthousiasme en plezier theaterspektakel ‘Pas Halverwege’ op het Schanseiland, ter viering van het 150 jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg, bijgewoond. Bezoekers waren louter enthousiast en vonden het spektakel een feest der herkenning. 

Ongeveer 120 inwoners uit Maassluis vertolkten afgelopen weekend maar liefst vier keer een theatervoorstelling van 1 uur en 15 minuten over de geschiedenis van onze stad en de komst van de Nieuwe Waterweg. De première van het spektakel vond plaats op vrijdagavond 24 juni. 

Het spektakel dat op vrijdag voor de eerste keer werd gespeeld voor inwoners begon in de middeleeuwen, waar drie heidense misdadigers de dood in de ogen keken bij de galgenstrop. Gelukkig werd dat op het laatste moment voorkomen door de ‘vertellers’ van het spektakel.

Deze vier vertellers namen de bezoekers gedurende de voorstelling mee door de tijd. Van 16 mei 1614, waarin Maassluis werd gescheiden van Maasland en een eigen nederzetting werd, naar de industrialisatie en het graven van de Nieuwe Waterweg in 1866. Uiteraard kwamen ook de Tweede Wereldoorlog, waarin Maassluis was bezet en de Watersnoodramp in 1953 in beeld tot de jaren zestig en het heden. En altijd, in al deze tijden vanaf 1866, was en is daar de Nieuwe Waterweg als een stromend baken voor de inwoners. “Het baken waar we ons geld verdienen, onze rust vinden, waar we onze gedachtes kunnen laten gaan en waar liefdes komen en gaan. En altijd zal de Nieuwe Waterweg, bij Maassluis ‘t Scheur, daar zijn: nu en in de toekomst. We zijn altijd ‘Pas Halverwege’.”

Aan de voorstelling, een combinatie van toneel, muziek en dans dat in elkaar overvloeide, hadden ook Beurtvaarder M.S. Jansje en de Grootte Kerk een rol. Vera Lynn kwam al ‘a capella’ zingend aan op Schanseiland tijdens de scene over WO2 en het carillon en de kerkklokken lieten hun spel maar liefst vier maal tijdens de voorstelling horen.

Inhoudelijk is het spektakel bedacht en uitgewerkt door Wendy Hoogendijk (regisseur), Berneja Voskamp (toneelschrijver), Ellen van Berg (muzikaal leider) en Megan de Vries (choreograaf). Om alle voorstellingen goed te laten verlopen heeft een productieteam het spektakelweekend ondersteund met kledingwissels, aangeven van de juiste rekwisieten, het verzorgen van eten en drinken, het aankleden van de locatie, de techniek, etc.

“Het weekend van 23, 24, 25 en 26 juni was een echt Spektakelweekend voor en door Maassluizers. Naast de vier theatervoorstellingen van ‘Pas Halverwege’ was er op donderdagavond 23 juni het drukbezochte Meezingspektakel en waren er elke avond muziekevenementen, georganiseerd door de lokale Maassluise horeca. Op naar komend jaar!”, aldus de organisatoren. 

Foto’s van het theaterspektakel zijn te vinden op www.theaterkoningshof.nl

Afbeelding
Bestelbus gaat in vlammen op Laan 1940-1945 in Maassluis Algemeen 12 aug, 19:34
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Maassluizer (51) redt twee jongens uit zee bij Hoek van Holland: opletten op zwemveiligheid blijft belangrijk Algemeen 12 aug, 06:50
Afbeelding
Aan motivatie ontbreekt het George Almarrawi niet Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
Kinderen amuseren zich naar hartenlust bij Kids Olympics Algemeen 11 aug, 07:07
Afbeelding
Magic Circus staat garant voor topamusement Algemeen 11 aug, 06:30
Afbeelding
Auto rolt het water in terwijl bestuurder iets afgeeft bij woning Hellingkade Maassluis Algemeen 10 aug, 13:56
Afbeelding
Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
‘Open ride’ van Fietspromo druk bezocht Sport 9 aug, 15:36
Afbeelding
Orgelconcert door Evan Bogerd in Maassluis Algemeen 9 aug, 12:57
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Afbeelding
Parklif/ve Festival van start gegaan in het park achter Theater Koningshof Algemeen 8 aug, 18:51
Afbeelding
Alsnog Avondvierdaagse medailles voor Oekraïense kinderen Algemeen 8 aug, 15:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.