Voedselbank Maassluis loopt tegen grenzen aan van wat nog kan

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Steeds meer stadsgenoten moeten als gevolg van onder meer de gestegen energieprijzen en de inflatie een beroep doen op Voedselbank Maassluis. Daar staat tegenover dat de aanvoer van producten sterk is verminderd. Joke Cats, coördinator van de voedselbank in Maassluis maakt zich daarom grote zorgen, vertelt ze in een interview met deze krant.

Chrit Wilshaus

“Ik vraag me af als dit zo doorgaat of we mensen wel kunnen blijven helpen”, verzucht Joke Cats. “Momenteel helpen we wekelijks 320 gezinnen, waarvan zestien uit Hoek van Holland. De afgelopen tijd deden zeven tot tien personen extra per week een beroep op ons en voor ons doen is dat best veel. Maar ook mensen die we voorheen nog nooit bij ons zagen, mensen met een middeninkomen, kloppen nu bij ons aan. Of cliënten waar we vorig jaar afscheid van moesten nemen omdat ze ver boven de norm verdienden om voor onze dienstverlening in aanmerking te komen, zien we noodgedwongen toch weer terugkomen omdat ze het niet meer redden. Er komen zoveel mensen dat we niet meer de oude openingstijden kunnen hanteren. Daarom zijn we nu op vrijdag open tot 17:00 uur en zijn we nieuwe tijdblokken aan het inventariseren.” Of het daarbij kan blijven, weet Cats nog niet.

Minder

Probleem is volgens Cats bovendien dat Voedselbank Maassluis minder producten geleverd krijgt van supermarkten. “Zo verkoopt Albert Heijn bijvoorbeeld overblijvers. Dat zijn producten die de einddatum naderen. Voorheen ging dat naar ons toe.” De aanvoer van brood door verschillende leveranciers blijft op niveau, aldus Cats. “Dat is uiteraard fijn maar we moeten, door de toename van het aantal klanten, ook brood in voorraad gaan hebben. Daarnaast krijgen we minder van de voedselbanken in Delft en Spijkenisse waar we mee samenwerken. Zij delen op donderdag producten uit en wat overblijft krijgen wij altijd. Maar ook zij hebben te maken met minder aanvoer van producten.” Aan wat voor producten heeft Voedselbank Maassluis vooral behoefte, wat missen ze vooral? Cats: “Als het gaat om basisproducten, bijvoorbeeld rijst, macaroni, spaghetti en iets van broodbeleg. Dat wordt nu echt nijpend en ik weet niet of we dat de komende weken wel in huis hebben. Het functioneren van de Voedselbank komt op deze manier wel in gevaar.”

Particulieren

Voedselbank Maassluis wordt volgens Cats deels gesubsidieerd om huur, gas en licht te kunnen betalen maar krijgt geen subsidie om levensmiddelen aan te schaffen. “Ook fondsen vergoeden geen levensmiddelen. Maar wel maandverband. Ik heb bij het Armoedefonds een aanvraag willen indienen voor de verstrekking daarvan maar ik kreeg te horen dat het door de vele aanvragen te druk was om iedereen te helpen. Gelukkig krijg ik donderdag iets binnen van de Lions Maasland. Dat is hartstikke fijn. Want er zijn steeds meer spullen die mensen niet meer kunnen kopen.” Ander probleem is volgens Cats dat de hulp door particulieren eveneens minder wordt. “Ook zij hebben minder te besteden door de inflatie.” Verder heeft Cats aangeklopt bij de gemeente voor hulp. “We zitten om tafel, meer kan ik er niet van zeggen op dit moment.”

Simpeler

Voor Cats is het duidelijk dat de toename van het aantal stadsgenoten dat een beroep doet op Voedselbank Maassluis vooral veroorzaakt wordt door de sterk gestegen energieprijzen. “Als mensen vragen hebben over het aanvragen van de energietoeslag helpen we ze daar zeker bij. Of we sturen ze door naar de Formulierenbrigade of de bibliotheek want er moet echt heel veel aangeleverd worden bij een aanvraag; mensen moeten bovendien veel digitaal aanleveren en nog steeds is niet iedereen digivaardig. We hebben ervoor gepleit om het allemaal wat simpeler te maken maar daar hebben we niks van terug gehoord.” Volgens Cats zou de rompslomp bij de energietoeslagaanvraag mensen kunnen afschrikken. “Ook werken de privacyregels niet mee om mensen te kunnen helpen.”