Gulle gift gemeente Maassluis voor kachels Oekraïne

Algemeen
Vooral de armen in Oekraïne komen zonder hulp letterlijk in de kou te zitten.
Vooral de armen in Oekraïne komen zonder hulp letterlijk in de kou te zitten. (Foto: GM)

Het college heeft dinsdagochtend besloten om 25.000 euro te schenken aan de Oekraïense zusterstad Beregszász. Daarmee verhoogt de gemeente de giften van Maassluizers voor de allerarmsten die naast voedsel dringend brandstof en houtkachels nodig hebben komende winter. 

Chrit Wilshaus

Bram Vreugdenhil van stichting AK organiseert de donatieactie en zorgt ervoor dat het geld begin december in de Oekraïne komt. AK verleent al dertig jaar humanitaire hulp in de Oekraïense zusterstad van Maassluis. “Hoewel deze provincie nog steeds relatief veilig is omdat de oorlog hier nog ver weg is, ondervindt men wel degelijk de gevolgen hiervan”, weet Vreugdenhil. “Al sinds de eerste oorlogsdagen kwamen er tienduizenden vluchtelingen naar deze regio die allen onderdak, voedsel en medische hulp nodig hadden.” Deze ontheemden gingen de grenzen naar andere Europese landen dus niet over, maar bleven daar in de hoop weer zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar hun woonplaatsen als het daar weer veilig(er) is. Stichting AK heeft de afgelopen maanden vele donaties ontvangen voor deze ‘opvang in de regio’. De eerste 10.000 euro voor linnengoed werd geschonken door de gemeente Maassluis. 

Steeds duurder

Het verzoek voor de kachels is afkomstig van de burgemeester van Beregszász nadat zijn Maassluise collega hem een paar weken geleden via Messenger had gevraagd hoe het nu gaat en of ze nog ergens behoefte aan hadden. “Maassluis is nog de enige stad die een zusterstad heeft in Oekraïne. Dus richting kerst lijkt het ons een hele goede gedachte om ze bij te staan met een geldbedrag van 25.000 euro, zodat ze daar hout en kachels kunnen kopen omdat de winter er aankomt en de elektriciteit daar regelmatig uitvalt en dergelijke”, aldus burgemeester Haan, die verder hoopt dat de inwoners en bedrijven van Maassluis dat bedrag willen verdubbelen. 

Nagenoeg onbereikbaar

Vreugdenhil is van plan ergens begin december naar Oekraïne te vertrekken om daar de kachels te regelen. “De armen daar vrezen de koude winter die elk moment kan beginnen”, aldus Vreugdenhil. Volgens hem kan het trouwens nu al behoorlijk koud zijn ’s nachts in Oekraïne. Probleem daarbij is dat brandhout en houtbriketten door de grote vraag steeds duurder worden en daardoor voor armen nagenoeg onbereikbaar. “Andere brandstoffen zoals gas, olie en kolen zijn nog veel duurder en lang niet overal beschikbaar. Nu ook elektriciteit als warmtebron grotendeels wegvalt door de beschietingen van de energiecentrales door Rusland wordt het wel erg problematisch om de vorst buiten de deur te houden. Vreugdenhil: “Ruim de helft van de energiecentrales zijn vernield en de elders geproduceerde stroom moet over het land worden verdeeld. Dit houdt in dat, ook de mensen in Transkarpatië, waar Beregszász in ligt, slechts op bepaalde tijden van de dag stroom kunnen gebruiken.”

Wie wil kan ook een bedrag overmaken op NL10 INGB 0000 246 123 t.n.v. Stichting AK onder vermelding van: Hulp Oekraïne. Voor meer informatie kun je terecht op: www.stichtingak.org