Paulien Wesseling werkt hard aan revalidatie na long-COVID

Algemeen
Paulien Wesseling is erg gemotiveerd om te sporten; ze viel al twaalf kilo af.
Paulien Wesseling is erg gemotiveerd om te sporten; ze viel al twaalf kilo af. (Foto: CW)

In eerste instantie was Paulien Wesseling (63) helemaal niet gemotiveerd maar inmiddels gaat ze iedere week (meermaals) met veel plezier naar de sportschool. Met als resultaat dat ze zich fitter voelt en bovendien sinds april dit jaar maar liefst twaalf kilo afviel.

Chrit Wilshaus

Gaan sporten kan Paulien Wesseling anderen dan ook van harte aanbevelen. Twee jaar geleden kreeg ze corona, liep een longembolie op en belandde vanwege zuurstofgebrek gedurende een week in het ziekenhuis in verschillende ziekenhuizen. “Vervolgens heb ik door long-COVID een jaar lang thuis op bed gelegen. Daar werd ik erg verdrietig van. Mijn bed staat nog altijd in de huiskamer omdat ik nog steeds geen trappen kan lopen. Bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam kreeg ik het advies in Maassluis een fysiotherapeut te zoeken en te vragen bij me thuis te komen. Dat heb ik toen kunnen regelen via mijn huisarts. Die is een jaar lang twee keer in de week langs geweest. In eerste instantie was ik eigenlijk helemaal niet gemotiveerd, maar enkel in bed blijven liggen, schoot ook niet op. Dus ik had gewoon geen keus als ik verder wilde en dat wilde ik wel. Nu weet ik niet beter maar in het begin had ik het best moeilijk; ik heb tranen met tuiten gehuild want ik kon helemaal niks meer en moest alles stapje voor stapje weer opbouwen. Daarnaast heb ik door long-COVID ook mentaal een fikse opdonder gehad. Lloyd (Pitai, de fysiotherapeut, red.) heeft me gedurende zeven maanden twee keer per week flink onder handen genomen maar dat heeft wel resultaat gehad. Daarnaast werd en word ik heel erg door mijn man en dochter gesteund om door te gaan; ik kan altijd een beroep op ze doen. Ook heb ik bij mezelf ook een knop omgezet want ik wil dit echt.”

Altijd gestimuleerd

Via de fysiotherapeut kwam Paulien Wesseling bij een sportschool aan de Maasweg terecht. “Petros (Keltonian, red.) van de sportschool en Lloyd hebben mij heel erg gestimuleerd door te gaan. In het verleden heb ik ook wel aan fitness gedaan maar dit is echt mijn sportschool geworden; ze kijken naar je hele persoonlijkheid. En naast sport is er ook tijd voor gezelligheid.” Dat het haar lukte om totnogtoe twaalf kilo af te vallen, komt volgens Paulien Wesseling niet alleen doordat ze is gaan sporten maar ook omdat ze haar eetpatroon wijzigde. “Mijn streven is trouwens om nog tien kilo kwijt te raken. Het scheelt daarbij dat ik het leuk vind om te koken. Uiteraard altijd gezond. En als mijn man een patatje wil, mag dat van mij, alleen doe ik dan niet met hem mee.”

GLI

Verder volgt Wesseling een GLI-traject. Die afkorting staat voor gecombineerde leefstijlinterventie. “Dat is met een diëtiste, een fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Die laatste houdt in de gaten, of alles goed verloopt. Het positieve is, vind ik, dat je elkaar als groep kunt steunen. Dat we een groepsapp hebben, helpt daarbij. Overigens zijn het niet allemaal long-COVID-19-patiënten. Ik ben nu een jaar bezig.” Er werd een speciaal programma voor haar gemaakt. “Sommige oefeningen kan ik thuis doen, andere doe ik op de sportschool. En hoewel ik weet dat ik nooit meer helemaal gezond zal worden, weerhoudt mij dat er niet van om door te gaan. Ook al vraagt het veel van mijn energie; ik heb het er zeker voor over!”