Gemeente kan Stedin geen sancties opleggen voor wanprestaties

Algemeen
Regelmatig zijn er problemen met de openbare verlichting op de Laan 1940-1945.
Regelmatig zijn er problemen met de openbare verlichting op de Laan 1940-1945. (Foto: archief/CW)

De gemeente Maassluis kan Stedin en zijn onderaannemers geen sancties opleggen als de gemaakte prestatieafspraken niet worden nagekomen omdat dit zo is afgesproken. 

Chrit Wilshaus

Dat liet wethouder Sjef Evers (VVD) vorige week dinsdagavond in de commissie weten waar werd gesproken over de beantwoording van schriftelijke vragen van Maassluis Belang over de problemen met de openbare verlichting op de Laan 1940-1945. Volgens Aad Solleveld, die zei niet helemaal tevreden te zijn met de beantwoording van de vragen door het college, spelen de problemen met de straatverlichting al jaren en niet alleen op voornoemde laan. Ook Jorrit Keijzer (PvdA) gaf aan dat zijn partij hier in het verleden regelmatig over aan de bel had getrokken. Solleveld was benieuwd “wat ons nog meer te wachten staat” maar liet doorschemeren daar niet veel vertrouwen in te hebben. “Ik heb een beetje het gevoel met een kluitje in het riet gestuurd te worden door Stedin. Als je ze geen boetes in het vooruitzicht stelt, zullen ze nooit hun gedrag veranderen.” Daarnaast vroeg Solleveld of er plannen zijn om ook andere rotondes dan bij de Seringenflat uit te rusten met kattenogen omdat die ook voor verlichting zorgen.

Concrete oplossing
Andere fracties vielen Solleveld bij of stelden soortgelijke vragen. Mehmet Çiçek (CDA) wilde nog van de wethouder weten hoe storingen aan masten van derden door inwoners gemeld kunnen worden. Erik de Ruiter (D66-steunraadslid) was benieuwd of de huidige afspraken met Stedin aangepast kunnen worden en Peter Anker (ChristenUnie-steunraadslid) drong aan op een concrete oplossing van het probleem met de straatverlichting. Vooral bij rotondes is het zonder verlichting volgens hem “onwijs link”, zo zei hij zelf uit ervaring te hebben ondervonden. “Kortom: Tom Poes, verzin een list.”

Vervelend
Volgens wethouder Evers is met Stedin afgesproken dat problemen binnen drie dagen opgelost moet worden maar staan daar geen sancties tegenover als dat niet gebeurd omdat dit zo is afgesproken in het contract. De portefeuillehouder verdedigde deze afspraak door te stellen dat Stedin anders mogelijke sancties zou hebben doorberekend in de prijs van het contract met de gemeente. Er zou goed over zijn nagedacht dit niet te doen. “We houden de boel wel in de gaten maar hebben begrip voor elkaars positie.” De Ruiter gaf aan met deze denkwijze toch wel moeite te hebben. Volgens hem wordt op deze manier slecht gedrag juist beloond in plaats van goed. Dat lichten (bij rotondes) het niet doen, is vervelend aldus Evers maar dan nog is de weggebruiker verantwoordelijk, zo sprak hij de politie na. “Als het licht uit is, moet je helemaal opletten.” Ook valt het volgens hem in Maassluis wel mee met defecte straatverlichting. Daarbij is het uiteraard wel van belang waar een lamp het niet doet; de impact op de ene plaats kan groter zijn dan op de andere. Dat de kabels slecht zouden zijn onderhouden, is volgens het collegelid ook niet waar. Volgens de beantwoording van de vragen van Maassluis Belang zouden leidingen overigens wel last hebben van overmatige regenval. Kabels die op de bodem van de oceaan liggen, schijnen daar minder last van te hebben. Maar goed, je kunt niet alles hebben.

Kattenogen
Volgens wethouder Evers zijn er geen plannen om ook elders in de stad bij rotondes kattenogen aan te leggen. Sterker nog: er zouden zelfs plannen zijn om ze weer te verwijderen omdat de rijbanen van de rotonde zo goed zijn verlicht dat weggebruikers de rotonde met (teveel) vaart nemen en ook van rijstrook wisselen terwijl dat door de ononderbroken strepen tussen de rijbanen niet mag.