Maassluis zet na 30 jaar punt achter stedenband met Hatvan

Algemeen
Burgemeester Edo Haan wil de banden met steden in Roemenië en Oekraïne wel voortzetten.
Burgemeester Edo Haan wil de banden met steden in Roemenië en Oekraïne wel voortzetten. (Foto: CW)

Burgemeester Edo Haan liet er dinsdagavond in de commissie geen misverstand over bestaan: de stedenband met Hatvan moet omwille van de politieke situatie in Hongarije worden beëindigd.

Chrit Wilshaus

Met uitzondering van ChristenUnie en Leefbaar Maessluys waren de andere fracties het daarmee eens. Haan noemde de situatie in Hongarije “dermate niet democratisch” dat het volgens hem onverantwoord is de stedenband voort te zetten. “Ook de EU klaagt steen en been. Men flirt met Poetin; met zo’n regime moeten we niets te maken willen hebben.” Persoonlijk zei hij ook niet meer de hand van zijn collega in Hatvan te willen schudden of met de ambassadeur op de foto te willen. “Ik voel mij daar zeer ongemakkelijk bij. Wat daar gebeurt is buitengewoon ernstig en daar moeten we niets mee te maken willen hebben; Orban doet wat hij wil. Ik vind het buitengewoon verdrietig dit na dertig jaar te moeten constateren.” De meeste fracties konden daarin meegaan. Wel vroeg Desiree van Doremalen (Forum voor Maassluis-steunraadslid) of ook was overwogen, net als Rotterdam met Sint-Petersburg heeft gedaan, de stedenband te bevriezen. Dat bleek niet het geval te zijn geweest. Verschillende fracties (onder meer GroenLinks, PvdA en Leefbaar Maessluys) wilden van de burgemeester weten of hij wist hoe ze er in Hatvan over denken. “Dat heb ik ze bewust niet gevraagd”, was zijn antwoord. Overigens kunnen uitwisselingen op het gebied van sport en cultuur volgens hem wel gewoon doorgaan, kreeg Martijn Kroonen (CDA) te horen. 

Andere afweging

Peter Anker (ChristenUnie-steunraadslid) zei het een slecht idee te vinden de stedenband te verbreken. Volgens hem zijn er heel veel positieve ontwikkelingen gaande en heeft de band veel mensen bij elkaar gebracht. “Op deze manier vluchten we voor onze verantwoordelijkheid en vechten we niet voor democratische waarden voor de groep die tegen Orban is.” Haan reageerde het standpunt van de ChristenUnie zeker te respecteren maar het daar niet mee eens te zijn en “een andere politieke afweging” te hebben gemaakt. Volgens Gary Brouwer (Leefbaar Maessluys) gaat het om hoe de bevolking van Hatvan over de politieke situatie denkt. “De cruciale vraag is, vinden wij, of je een stedenband wel of niet los moet zien van de diplomatieke verhoudingen die Nederland en Hongarije en de EU en Hongarije met elkaar hebben?” De gemeente Maassluis had sinds 1992 een stedenband met de Hongaarse stad Hatvan.