Maassluise kunstenaar Bas Verkade exposeert bij Ervaar Maassluis.

Cultuur
De Maassluise kunstenaar Bas Verkade.
De Maassluise kunstenaar Bas Verkade. (Foto: EM)

De Maassluise kunstenaar Bas Verkade zal van 2 april tot 29 juni 2024 exposeren bij Ervaar Maassluis aan de Nieuwstraat.

Bas Verkade werd op 17 mei 1956 in Rotterdam geboren. In deze stad heeft hij een onderwijzersopleiding gevolgd en hij is sinds 1978 werkzaam geweest binnen het onderwijs. Vanaf 1985 is hij naast zijn werk begonnen met het schilderen met olieverf. De voorstellingen die hij maakt zijn realistisch; de sfeer die ieder schilderij oproept is surrealistisch. De mensen of gebouwen die binnen die sfeer zijn geplaatst gaan op in het landschap en vormen samen een totaal andere realiteit.

Omdat de schilder gebruik maakt van bestaande gebouwen wordt de toeschouwer na een vluchtige herkenning meegenomen in een verborgen werkelijkheid waarin zand, bomen, water en bergen terugkerende elementen zijn. Men zou hem onder de noemer ‘Imaginair Realisme’ kunnen plaatsen. Zijn werk heeft door een combinatie van sfeer en verfijnde olieverftechniek een duidelijke eigenheid. Vele expositie, aankopen door musea en kunstuitleencentra zijn een signaal dat zijn werk gewaardeerd wordt.

Op zaterdag 13 en zondag 14 april is de kunstenaar zelf ook aanwezig tijden de Kunstroute Maassluis, waaraan ook Ervaar Maassluis meedoet. De toegang is gratis. Op tafel ligt een gastenboek waarin bezoekers een notitie voor Bas kunnen achterlaten.