Dé foodtrends voor 2024

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: PR)

Wat gaat 2024 ons brengen op het gebied van eten en diëten? Trendwatchers voorspellen een 4-tal interessante trends waar we allemaal mee te maken gaan krijgen. 

Voeding- en leefstijladviseur, Rineke Valstar van praktijk Ervaar Gezond Gewicht in Maassluis: ‘Mooi deze trends, want het geeft aan dat veel mensen meer met gezond eten bezig zijn. En dan bedoel ik écht gezond eten, niet allerlei rare diëten waarbij je dingen niet mag eten. Samengevat kan je deze trends PuurGezond noemen en dat zijn de uitgangspunten die ik in mijn praktijk aanhoud. Ik merk dat iedereen die volgens de PuurGezond-principes gaat eten, echt stappen maakt qua gezondheid. En PuurGezond kiezen is ook nog eens beter voor het milieu.’

Trend 1 Plantaardige eiwitten

Er is steeds meer aandacht voor plantaardig eten omdat mensen op zoek zijn naar duurzame en gezonde alternatieven voor vlees. De plantaardige eiwitbronnen zoals tofu, tempeh, seitan en peulvruchten zullen daarom naar verwachting in populariteit toenemen in 2024.

Trend 2 Lokale en seizoensgebonden producten

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van voedsel op het milieu en ze willen de lokale economie ondersteunen. Daarom is het de verwachting dat lokale en seizoensgebonden producten in 2024 nog meer in populariteit zullen toenemen. Eet van het seizoen en je hoort er helemaal bij.

Trend 3 Weg van de pakjes en zakjes

Het wordt steeds duidelijker dat sterk bewerkte voedingsmiddelen in zakjes en pakjes gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Juist onbewerkte of minder bewerkte voedingsmiddelen hebben een voordeel voor de gezondheid. Sterk bewerkte - oftewel ultraprocessed foods - worden in verband gebracht met obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. 

Eet van het seizoen en je hoort er helemaal bij

In 2024 zullen mensen meer en meer gaan kiezen voor de onbewerkte of nauwelijks bewerkte producten zoals die bijvoorbeeld staan in de PuurGezond Piramide.

Trend 4 Voedsel voor de darmen

De verwachting is dat er meer aandacht komt voor voedingsmiddelen die de gezondheid van de darmen ondersteunen. Denk daarbij aan gefermenteerde producten als zuurkool, yoghurt, tempeh en kimchi. Maar ook voedingsmiddelen met veel vezels zoals groenten en volkoren producten. Kortom al deze trends wijzen op een groenere, gezondere manier van eten.

Rineke:’ Zelf aan de slag met Puur Gezond in 2024 kan door aan te sluiten bij mijn groepscursus Puur Gezond in 8 stappen. Samen met anderen werken we in 8 weken aan jouw gezondere leefstijl. De cursus wordt op woensdagavond van 19.30 tot 21.00 door mij gegeven bij Beauty & Wellness aan de Noordvliet 31 en start 10 januari’. 

Voor meer info en inschrijven zie www.ervaargezondgewicht.nl.