Starterslening wordt aangepast

Politiek
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De starterslening in Maassluis is een groot succes gebleken. Zo werden er vorig jaar 52 leningen verstrekt. Gevolg is dat er geen nieuwe leningen meer kunnen worden verstrekt. 

Chrit Wilshaus

Reden voor het college om de gemeenteraad voor te stellen het fonds met 1,5 miljoen euro te verruimen. Dat bedrag komt overigens boven op de zes miljoen die op dit moment al uitstaat. Daarnaast stelde B en W voor om de verordening op twee punten aan te passen: verlaging van de maximale hoogte van de starterslening en verlaging van de hoogte van de maximale koopsom van een koopwoning.

Volgens Dick Snoeck (VVD) is de starterslening een waardevol instrument om jonge gezinnen en starters uit Maassluis op de Maassluise woningmarkt te ondersteunen. Maar wel zou het goed zijn om iets aan de hoogte van de lening te doen, zodat gegadigden die daarvoor in aanmerking ook in de toekomst een beroep kunnen doen op de lening. Met dat doel diende hij daarom namens zijn partij samen met VSP, CDA, D66 en Leefbaar Maessluys een amendement. Doel daarvan is om de regeling op 85 procent van de NHG (Nationale Hypotheekgarantie) - grens te houden. Concreet komt het erop neer dat het te lenen bedrag van 40.000 naar 30.000 euro gaat.

Het college heeft volgens wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) bewust voorstellen gedaan om de regeling beheersbaar te houden en gericht te houden op mensen die net dat steuntje in de rug nodig hebben. Hij herhaalde zijn waarschuwing dat het extra geld dat gestort wordt in het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten straks weer op is als opnieuw veel mensen van de regeling gebruikmaken. Gezien het verleden is dat niet ondenkbaar. Volgens Kuiper verdient de gemeente Maassluis niet aan de starterslening.