Nederlands record vinzwemmen

Sport
Afbeelding
(Foto: Delphis Maassluis)

Marian van den Beukel (35) van Onderwatersportvereniging Delphis Maassluis heeft op zondag 3 april een Nederlands Record gezwommen bij de 800 meter vinzwemmen in haar leeftijdscategorie. Zij legde de afstand af in 10:03.88.

“Vinzwemmen is een zwemsport met een mono vin, oftewel met twee voeten in één vin”, zo legt de kersverse recordhoudster uit. “De slag lijkt op de slag van een dolfijn en je kunt er hard mee zwemmen.” Van den Beukel is in 2002 begonnen bij een onderwatersportteam in Wijchen en sinds haar verhuizing naar Maasland in 2017 traint zij bij Onderwatersport Vereniging Delphis in Maassluis. Hier trainen meerdere leden die meedoen met de Nederlandse competitie vinzwemmen.

“Ik zwem graag wat langere afstanden. Vanaf 400 meter beginnen mijn favoriete afstanden. Dit zijn 400, 800 en 1500 meter op wedstrijden. Verder heb ik bij Delphis met perslucht leren zwemmen. Dit is ook erg leuk om te doen. De persluchtfles bij het vinzwemmen is kleiner dan bij het duiken en houd je met gestrekte armen voor je vast terwijl je onderwater zwemt. De 50 meter onderwater zwem je op eigen kracht, maar bij afstanden vanaf 100 meter kan je met perslucht de volledige afstand onder water afleggen.”

In de toekomst hoopt Van den Beukel op zijn verschillende afstanden har eigen record te verbeteren. “Het lijkt mij ook leuk om op andere afstanden Nederlandse records te behalen. Op 15 mei is de volgende competitiewedstrijd in Dordrecht en dan ga ik proberen om een Nederlands record te zwemmen op de 400 meter met perslucht. Ook wil ik graag proberen om medailles te behalen bij de Nederlandse Kampioenschappen op 18 en 19 juni in Eindhoven.”

Wie nieuwsgiering is naar het vinzwemmen, kan komen kijken op een training of bij een van de genoemde wedstrijden of vrijblijvend een proefles volgen op vrijdagavond 21.00 uur in het Sport- en Recreatiebad Dol-fijn in Maassluis.

Bloemen voor Marian.