In Oudewater kon een bezoekje aan de Heksenwaag niet ontbreken.
In Oudewater kon een bezoekje aan de Heksenwaag niet ontbreken. (Foto: Fietspromo)

Fietspromo naar Oudewater

Sport

Afgelopen zondag stond bij Fietspromo de Frans den Oudsten classic op het programma. Deze jaarlijks terugkerende klassieker van Maassluis naar Oudewater staat al 15 jaar op de eerste zondag in juli gepland. 

Vroeger bekend onder de Oudwater classic draagt deze tocht inmiddels de naam van de initiatiefnemer van deze rit en ook mede oprichter en voorzitter van de Stichting Fietspromo. Omdat deze dag gelijk valt met de maandelijks “open ride” is deze ook toegankelijk voor niet-leden. Afgelopen zondag 3 juli was het dus weer tijd voor deze klassieker. Uitgangspunt is dat alle Fietspromo’s gezamenlijk de heenreis afleggen, ongeacht kwaliteit ervaring en snelheid. De terugreis worden de groepen herverdeeld naar eigen kunnen.

Het voorspelde prima fietsweer te worden toen zo’n 30 Fietspromo´s zich op de het Bloemhof verzamelden om aan deze uitdaging van ruim 125 kilometer te beginnen. Na een korte uitleg over het ontstaan en het historisch karakter van deze klassieker werd de groep uit veiligheidsoverweging opgedeeld in drie groepen, waarna de gekleurde Fietspromo brigade om 08.30 uur Maassluis verliet.

Hoewel de route op enkele punten is aangepast gaat de heenweg nog altijd richting Zoetermeer en voert daarna via Moerkapelle en Waddinxveen dwars door de Reeuwijkse plassen richting Oudewater. Ontspannen fietsend met een lichte wind in de rug en een comfortabele kruissnelheid tussen de 26 en 30 km per uur bleef er voldoende energie over om te socialiseren.

De toeristisch drukte viel mee, waardoor de Fietspromo’s aaneengesloten konden blijven rijden en volgens planning rond 11.00 uur de groepen het historische centrum van Oudewater binnen druppelden. Hier werd tegenover de Heksenwaag de welverdiende gebruikelijke koffie met appeltaart genuttigd en niemand werd te licht bevonden om aan de terugreis te mogen beginnen.

De bewolking was inmiddels toegenomen en het risico van een regenbui nam fors toe.

Voor de terugreis werden de groepen opnieuw ingedeeld, maar nu naar sterkte en eigen behoefte. Met de wind op de kop was het flink buffelen voor de Fietspromo om een strak tempo te onderhouden worden. Terug slingerde de route langs Stolwijk door de Krimpenerwaard naar Gouderak waar de groepen het fietspontje naar Moordrecht moesten nemen.

Het laatste deel ging langs de Rottemeren en Berkel en Rodenrijs en voerde min of meer over bekende paden. Met de sterkeren op kop bereikten alle Fietspromo’s onder het motto “samen, samen thuis” rond half drie de Markt in Maassluis en was het op het terras nog even nagenieten van weer een schitterende tocht.

Hoewel de zomervakanties binnenkort beginnen, fietsen de Fietspromo’s gewoon door deze zomer. Op de woensdagavonden zijn er de normale trainingsritten en op de woensdagochtend rijden de pensionado’s hun rondjes.
Voor het volledige programma van de komende maanden van Fietspromo kijk je op de website www.fietspromo.nl.

Afbeelding
Maassluise Harmonie viert 100-jarig bestaan groots Algemeen 6 aug, 18:17
Afbeelding
Weer veel te beleven op Parklif/ve Festival Algemeen 5 aug, 19:18
Afbeelding
Maassluis heeft ‘tweede’ Govert van Wijnkade Algemeen 5 aug, 14:41
Afbeelding
Hakem wil ook in Nederland als arts aan de slag Algemeen 5 aug, 08:20
Afbeelding
Elbe te gast op Fjordsteamfestival Algemeen 4 aug, 16:47
Afbeelding
Samenwerking in sociaal domein moet goed georganiseerd zijn Algemeen 4 aug, 06:34
Afbeelding
Bezoek aan de molen en Nationaal Sleepvaart Museum Algemeen 3 aug, 14:43
Afbeelding
Dichtersavond in Kevin’s grandcafé Algemeen 3 aug, 09:32
Afbeelding
Judoka Franka van der Salm wint brons bij European University Games Sport 2 aug, 10:29
Afbeelding
Sluizers met ‘puur-natuur’ in het Douanehuisje Algemeen 1 aug, 14:36
Afbeelding
De Kantine genomineerd voor koffiezaak van het jaar 2022 Algemeen 1 aug, 11:18
Afbeelding
Mahorokan Judoka de Lange Europees Jeugd Olympisch Kampioen Sport 1 aug, 10:08
Afbeelding
De roeping van Andreas is Kunstwerk van de Maand Algemeen 31 jul, 18:39
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.