West Openbaar Onderwijs kiest voor gezonde voedingslessen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: WOO)

West Openbaar Onderwijs kiest voor al hun basisscholen in het Westland en Midden-Delfland bewust voor preventief onderwijs op het gebied van gezonde voeding. Aan de hand van het lesmateriaal van Studio Groot wordt op een speelse manier uitleg gegeven aan de kleuters waarom voldoende vitamines belangrijk zijn voor lichaam en geest. 

Erik de Jong, directeur Onderwijs & Kwaliteit binnen de stichting, vertelt over het omarmde initiatief: “West Openbaar Onderwijs heeft ‘gezonde’ scholen en daar hoort aandacht voor gezonde voeding bij. Wij vinden het belangrijk om onze leerlingen van jongs af aan te leren goede keuzes te maken. Goede keuzes op het gebied van gezonde voeding horen hier ook bij. Met dit preventieve onderwijsmateriaal kunnen wij ons aanbod verder versterken. Hier zijn wij heel trots op.”  

Door als stichting het kleuter-lesmateriaal voor alle scholen aan te schaffen, hopen ze hiermee een groot bereik onder kinderen en ouders te creëren. Dat West Openbaar Onderwijs de eerste stichting in de regio is die hiermee begint, heeft alles te maken met de samenstellers van het pakket. Jennifer Aalbrecht, een van de producenten van het lespakket, heeft jarenlang met veel plezier gewerkt als leerkracht voor deze stichting. De lijntjes waren hierdoor kort, de contacten werden gemakkelijk gelegd. 

Groene mannetjes

Het lespakket is ontstaan door een simpel verhaaltje. Een verhaaltje dat Jennifer altijd aan haar eigen kinderen vertelde om hen uit te leggen ‘waarom’ ze vitamines moesten eten. ‘Dan komen er groene mannetjes in je buik en die zorgen ervoor dat je niet ziek wordt’. Dat was het begin. De eerste zin, die alles in gang heeft gezet.  

Inmiddels is het verhaal in een prentenboek verschenen en hangen hier nog diverse producten aan vast. Alles met de achterliggende gedachte om kinderen uitleg te kunnen geven ‘waarom’ ze nu eigenlijk vitamines moeten eten. En alles zonder het belerende vingertje, want een beetje “ongezond” mag ook nog gewoon. Als de balans maar goed is.  

Speels en aantrekkelijk

West Openbaar Onderwijs wil lesgeven over gezonde voeding op deze manier speels benaderen. ‘Het is allemaal niet zo zwaar, het is juist heel leuk. We mogen kinderen op school overal uitleg over geven, dus waarom leggen we dan ook niet in begrijpbare taal uit waarom gezonde voeding belangrijk is? Goed lesmateriaal om uit te leggen wat gezonde voeding voor je lichaam doet was er in onze ogen nog onvoldoende. Dat vonden wij zonde en een gemiste kans, maar gelukkig bestaat het nu dus wel!’, aldus Jennifer.