Nieske won voor BBB zowel bij Provinciale Staten als bij het waterschap

Algemeen
Nieske Dijkshoorn tussen haar schaapjes. Foto:
Nieske Dijkshoorn tussen haar schaapjes. Foto: (Foto: GvW-T)

De eclatante overwinning van de Boer Burger Beweging kan niemand ontgaan zijn. Bij de Provinciale Staten verkiezingen haalde BBB in alle provincies een ruime meerderheid. Tegelijkertijd waren daar ook de Waterschapsverkiezingen. Ook daar scoorde BBB boven verwachting goed. Soms moest een kandidaat die op twee lijsten voorkwam, een keuze maken. Zoals Nieske Dijkshoorn-van Dijk (53) uit Maasland.

Gemma van Winden-Tetteroo

Langs de lange laan die naar de boerderij van Kees en Nieske Dijkshoorn in de Duifpolder voert, wiegen de voorjaarsblommetjes heen en weer. De schaapjes met hun lammetjes in de wei trekken zich niets van de eenzame fietser aan. “Joehoe,” roep ik in de stal als ik geen antwoord krijg op de bel. Daar komt Nieske al tevoorschijn. Ze gaat snel thee zetten en steekt dan van wal om haar bijzondere verhaal te vertellen.

Keuze
Voor het Hoogheemraadschap van Delfland stond Nieske als lijsttrekker op de stembiljetten. Dat leverde haar maar liefst 44.000 van de 449.000 stemmen op! Voor de provincie Zuid-Holland stond zij onderaan de lijst als lijstduwer voor de BBB. Toch goed voor 8100 voorkeursstemmen die haar omhoog duwden van de eenentwintigste tot een vierde plek. “Maar je kunt niet én bij de Provinciale Staten én bij het waterschap gaan besturen want de provincie controleert het waterschap. Ik moest een keuze maken en dat werd het waterschap. Daar voel ik me heel goed thuis en het is beter te combineren met mijn werk hier op de boerderij.” Er zijn in Nederland 21 waterschappen en in 13 daarvan was BBB de grootste partij. Misschien heeft Nieske mede zoveel stemmen gekregen omdat zij vrouw is én boerin. “Maar de tweede B, die van de burgers, is net zo belangrijk hoor!”

Vertrouwen
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Dat laatste bestaat uit de dijkgraaf en hoogheemraden. Het algemeen bestuur wordt gevormd door 30 mensen. Van hen zijn 26 mensen gekozen bij de Waterschapsverkiezingen door de inwoners van Delfland. Deze verkiezingen zijn eens in de vier jaar. De verkozen leden zijn verdeeld over politieke partijen. Negen leden in het bestuur vertegenwoordigen de belangen van bedrijven, boeren (ongebouwd) en natuur. Gezamenlijk zorgt het bestuur ervoor dat Delfland op een optimale manier omgaat met het water en de uitdagingen van de toekomst. “Door een wetswijziging half december jongstleden zijn de vertegenwoordigers van de bedrijven uit het bestuur verdwenen, de sectie ongebouwd is gehalveerd van 4 naar 2 en ‘natuur’ is verdubbeld van 1 naar 2 zetels,” zo legt Nieske uit. “Dat levert veel extra werk op. Bij het waterschap kan ik meer coachend bezig zijn. Wat betreft de Provinciale Staten heb ik er zeker vertrouwen in dat de BBB deze uitdaging aankan. Ze zijn organisatorisch heel goed geregeld. Ze hebben hun kandidaten heel veel cursussen aangeboden, zij komen goed beslagen ten ijs. En de lijntjes naar de landelijke BBB zijn kort.”

Spannend
Nieske heeft een financiële achtergrond; ze werkt in die functie nog steeds bij Van Leeuwen Diervoeders. Op de boerderij is zij meewerkend echtgenote. “Ik doe van alles, zorg vooral voor het voeren van de dieren.” Verder hebben zij en haar man Kees drie kinderen die inmiddels 24, 22 en 19 jaar zijn. De jongste, een zoon, komt op het bedrijf. Zelf komt zij van een boerderij op het Kampereiland. Via een reisje van de Christelijke Plattelandsjongeren ontmoette zij Kees. Sinds 1996 woont zij op de oeroude boerderij die al vanaf 1918 het bezit van de familie Dijkshoorn is. Op de avond van de verkiezingen zat het hele gezin thuis voor de buis. “Die exitpolls waren best spannend. We konden onze ogen en oren niet geloven bij de uitslagen: wat ging hier allemaal gebeuren? Kees vindt het natuurlijk ook wel mooi. We hebben dit uitgebreid overlegd van tevoren. De kinderen zijn best trots en hadden taart gebakken.”

Drukdruk
Nieske is blij dat de meeste vlaggen in Midden-Delfland weer teruggekeerd zijn. “Er is een statement gemaakt en dat was goed. Die boodschap is overgekomen denk ik. Maar het is mooi dat er nu weer rood-wit-blauw wappert. Daar spreekt hoop en vertrouwen uit” Nieske moet met haar bestuurstaken erbij in de toekomst heel veel ballen tegelijk in de lucht houden. Tussen alle boerderijperikelen door. Ze hoeft zich dus de komende tijd niet te vervelen. Na het maken van de foto tussen de schaapjes trekt zij haar BBB-jas weer uit en gaat snel de stal in. De koeien moeten gevoerd!