Bijzondere viering in de Jacobuskerk van Schipluiden

Nieuws
Rens heeft, samen met anderen, de viering voorbereid.
Rens heeft, samen met anderen, de viering voorbereid. (Foto: GvW-T)

Het wordt een speciale viering, aanstaande zondag 14 april. Jongeren van de Jacobusparochie hebben die zelfstandig voorbereid. Rens Olsthoorn is één van hen en hij wil er wel wat over vertellen.

Gemma van Winden-Tetteroo

Toch wel bijzonder dat drie jongeren het initiatief nemen om zelf een kerkviering in elkaar te zetten. Terwijl overal het kerkbezoek terugloopt, willen deze jongeren uit Schipluiden proberen juist méér jonge mensen naar de kerk toe te halen. Rens (22) vertelt: “Wij als jongeren zoeken naar aansluiting met het geloof maar kunnen dat niet altijd meer vinden in de tegenwoordige kerkdienst. Daarom is het idee ontstaan om zelf een viering samen te stellen waarin we de aansluiting met God en het geloof weer zouden kunnen vinden.” Het idee kwam van Danny Sunder en samen met Fleur Prins gingen de jonge mensen aan de slag. “We kwamen erachter dat we allemaal de behoefte hadden aan meer aansprekende muziek met een hedendaagse boodschap, zodat wat er gesproken wordt ook gezongen en gevoeld mag worden. Ook misten we een link tussen de lezingen uit de bijbel met enige beeldvorming en onze eigen belevingen. Daarbij is de behoefte aan meer momenten van stilte ook aanwezig. Vandaar dat wij deze viering hebben samengesteld, in de hoop dat velen weer een betere connectie mogen ervaren met God en met elkaar.”

Stilte

De drie gingen met voorganger Paul Mantelaers en drie ‘geroutineerde voorbereiders’, Joop, Jannet en Dorien, om tafel zitten. “Omdat we niet zo veel aansluiting vonden in de huidige vieringen gingen we ook niet zo druk meer naar de kerk. Terwijl we ergens best wel die behoefte hebben. En dus wilden we kijken wat onze doelgroep is, welke activiteiten zijn er en hoe we uiteindelijk een viering in elkaar kunnen zetten die aantrekkelijk is voor iedereen. Want met onze aanpak hopen we uiteraard andere jongeren te interesseren maar natuurlijk is iedereen die belangstelling heeft, van harte welkom! Paul vroeg ons wat we anders zouden willen. Wij keken daarbij ook naar de muziek. Wij zoeken muziek die lekker meezingt. Latijnse gezangen zeggen ons niet zoveel. We zochten en maakten daar mooie teksten bij. Maar we bouwen juist ook stilte in om de teksten tot ons door te laten dringen en erover na te kunnen denken hoe we die onderwerpen in ons eigen leven zouden kunnen toepassen.”

Taizé

De jongeren kozen voor het thema ‘De verloren zoon’ en zij zochten daarbij Taizé-achtige liederen die daarop aansluiten. “We projecteren een schilderij op een groot scherm, dan zie je wat voor je.” Rens studeert in het dagelijks leven technische natuurkunde aan de TU Delft en hij praat gemakkelijk over dit initiatief. “Oh zeker. Misschien gaan we dit wel vaker doen als we merken dat het aanslaat. We gaan ook samen met de aanwezigen evalueren en horen graag als zij nieuwe ideeën hebben die we voor een volgende keer mee zouden kunnen nemen. Voor nu is het vooral ‘De Kracht van Stilte’. Ben jij of bent u nou ook opzoek naar die connectie? Kom dan op zondag 14 april om 17:00u naar de Taizé viering in de Jacobuskerk van Schipluiden. Wij zijn heel enthousiast en hebben veel zin om samen met een grote groep mensen de connectie terug te vinden.”