Maaslandse basisscholen kweken eigen groenten en fruit

Nieuws
Wethouder Oderwald hielp een handje mee.
Wethouder Oderwald hielp een handje mee. (Foto: Groene Oase)

Moestuinieren op school kan op heel veel verschillende manieren. De drie Maaslandse basisscholen lieten dit goed zien tijdens de landelijke Week van de Schooltuin. 

Deze themaweek is in het leven geroepen om kinderen te laten ontdekken hoe ze zelf groente en fruit kunnen zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Want zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen draagt bij aan meer kennis over, en betrokkenheid bij voeding en natuur. ‘Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen’, aldus Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, de initiatiefnemers van de themaweek.

Moestuinles

Wethouder Oderwald kwam dinsdagmiddag kijken bij de moestuinles van CBS De Groene Oase. Leerlingen uit groep 5 t/m 8 kunnen op school kiezen voor de moestuinlessen en krijgen om de week les in de schooltuin aan het Doelpad. “De kinderen hebben met z’n tweeën een eigen tuintje waar ze zelf voor verantwoordelijk zijn”, legt moestuinjuf Floor uit. Daltonschool De Schutse heeft de moestuin aan school. Hier werken de kinderen uit groep 3 en 4 wekelijks onder begeleiding van moestuinouders in de gezamenlijke tuin. “Van de oogst worden met de kinderen ook direct kleine gerechtjes gemaakt die ze daarna zelf kunnen proeven”, vertellen de tuinouders.

Eetbaar schoolplein

De Aloysiusschool heeft sinds twee jaar een eetbaar kleuterplein waar de kleuters aalbessen, aardbeien en frambozen kunnen plukken tijdens het buitenspelen. In verhoogde bakken zijn geur- en proeftuintjes met kruiden gemaakt waar de kinderen met hun handen doorheen kunnen woelen om lekker luchtjes op te snuiven. 

Tijdens de Week van de Schooltuin zijn er ook op het grote plein frambozen en kruiden aangeplant en heeft elke groep iets gezaaid in de moestuin. “Als school vinden wij het belangrijk dat kinderen weten hoe voedsel wordt verbouwd en dat ze leren wat gezond eten is. De kinderen zijn ook erg enthousiast en helpen tijdens het overblijven graag in de moestuin”, aldus teamlid Margreet Poot. Zij is blij met het enthousiasme van de kinderen, het team, de directie en Floor die ervoor zorgden dat op een simpele wijze eetbaar groen is ontstaan rondom de school.