Breilessen in de Schilpen

Nieuws
De dames zwoegen op zelfgebreide sokken. Juf Gerda op de achtergrond.
De dames zwoegen op zelfgebreide sokken. Juf Gerda op de achtergrond. (Foto: GvW-T)

Weet je dat zelfgebreide sokken ontzettend hip zijn? Het is een kunst om zo’n fraai set te maken maar je hebt er natuurlijk wel veel voldoening van want elk paar sokken is uniek! Moeilijk? Vast wel, maar in museum de Schilpen kun je het leren.

Gemma van Winden-Tetteroo

Vroeger was het heel gewoon dat elke huisvrouw ’s avonds bij de kolenkachel nog een paar naalden breide aan de degelijke geitenwollen sokken van manlief of voor de talloze kindervoetjes die ook bedekt moesten worden. Tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Sterker nog: het is echt iets bijzonders want wie heeft er zulke mooie zelfgebreide sokken die je (bijna) nergens kunt kopen. 

Kous apart

In de serre van museum De Schilpen zitten de dames ijverig te breien. Gelukkig worden ze bijgestaan door Gerda, de ‘brei-juf’ die helpt als haar cursisten het even moeilijk hebben. De uitdrukking ‘het is een kous apart’ komt misschien wel van deze gave want het is bewonderingswaardig hoe de dames hun hele ziel en zaligheid in hun breiwerk leggen. Maar het resultaat mag er dan ook zijn: alle dames kunnen straks vol trots hun voeten laten zien waar een paar prachtige zelfgebreide sokken aan prijken. De een al kleurrijker dan de ander. 

Kom gezellig handwerken

In het museum wordt juist een nieuwe textieltentoonstelling geopend en daar sluit de handwerk-les natuurlijk mooi op aan. “Wij willen ons museum ook regelmatig op woensdag- en zaterdagmiddag openstellen voor liefhebbers die bij ons willen komen handwerken,” zo meldt de organisatie. “U kunt dan terecht om te leren breien, haken, borduren, naaien of quilten. Kom ook gerust als u een werkstuk heeft waarmee u vastloopt, omdat de beschrijving niet duidelijk is, dan gaan we u proberen verder te helpen. Gewoon gezellig aan je eigen handwerk komen werken mag natuurlijk ook. Omdat we weten hoeveel plezier je kan beleven aan het maken van eigen creaties, maar ook van het zelf repareren van kleding, willen we deze vaardigheden graag met u delen. De data en verdere info voor de desbetreffende activiteiten vindt u op onze website onder het kopje agenda.”

Iedereen is welkom, dus ook jongeren en mannen. Noteer alvast maar in uw agenda: zaterdagen 4 mei, 1 juni, 29 juni, 27 juli, 24 augustus en de woensdagen: 15 mei, 12 juni, 10 juli, 7 augustus, 4 september.