Jubileumboek VHP over 75 jaar geschiedenis van Purmerend is nu te koop

Algemeen
VHP-voorzitter Gerard Schotsman overhandigt Don Bijl en Eveline Tijmstra de eerste exemplaren van het jubileumboek.
VHP-voorzitter Gerard Schotsman overhandigt Don Bijl en Eveline Tijmstra de eerste exemplaren van het jubileumboek. (Foto: Piet Jonker)

PURMEREND – Gisteren werden in de raadszaal van het stadhuis de eerste exemplaren van het jubileumboek van de vijftig jaar oude Vereniging Historisch Purmerend overhandigd aan burgemeester Don Bijl en wethouder Eveline Tijmstra. ‘Waar woon je? Purmerend 1945-2020’ toont 75 jaar geschiedenis van Purmerend aan de hand van de wijken (‘elk decennium een nieuwe wijk’). Zo wordt overzichtelijk de groei naar voren gebracht, waarbij verhalen van veel bekende en minder bekende inwoners de geschiedenis tot leven brengen.

Het boek komt ook op een mooi moment, want, aldus VHP-voorzitter Gerard Schotsman in zijn openingswoord, “We leven in een bijzonder jaar. Eind dit jaar sluiten we Purmerend zoals we het kennen af en gaan we, met Beemster, door als een andere stad. Alles verandert, en juist dat zien we terug in dit boek.”

Wouter van Waardt, die vanuit de jubileumwerkgroep een grote rol speelde in de totstandkoming van het boek, noemde in zijn speech de lange weg naar dit resultaat. Hij bedankte de sponsoren en” Hij dankte de sponsoren, en de vele mensen die hebben bijgedragen aan het boek, en specifiek Jan Dekkers, ‘de wandelende encyclopedie van Purmerend’, hij overleed vorig jaar augustus. Ook Ber de Lange werd nog even in het zonnetje gezet, één van de oprichters van de VHP en kreeg een boek overhandigd.

Burgemeester Don Bijl benadrukte, na het in ontvangst nemen van het boek, het karaker van verhalenboek. “Er is hier zoveel gebeurt de afgelopen jaren. Het is belangrijk om dat te vertellen. Dit boek bestaat uit verhalen van mensen uit de stad, hun leefomgeving komt uit die verhalen naar voren.. De eerste opvang was destijds bedoeld voor Amsterdammers. En in de tijd voor corona dat ik nog langs mocht gaan bij de echtparen die 60 jaar waren getrouwd hoorde ik de prachtigste verhalen. Ze waren weggevlucht uit Amsterdam omdat de stad te erg veranderde, of omdat ze er woonden drie hoog achter. En hier vonden ze hun paleisje. Vaak niet eens zo groot, maar voor hen wel, en ze koesterden het nog steeds.”

Wethouder Eveline Tijmstra haalde aan hoe mooi het is dat VHP al die verhalen doorvertelt, van generatie op generatie. Een andere verhalenverteller is origineel Purmerender Piet Hein Debets. Hij nam tot slot de aanwezigen nog even mee op een wandeling door alle wijken. Hij werd geboren in 1951 en blijkt in elke nieuwe wijk te hebben gewoond. Tijdens deze wandeling, tekent hij niet alleen de tijdgeest, maar lardeert deze met smakelijk anekdotes en kleine weetjes die veelzeggend zijn voor de transformatie van Purmerend.

Het boek is in de boekwinkels en de museumwinkel verkrijgbaar en kost € 19,95.