Lezen centraal in lezing Rotary Boekenweek

Cultuur
De cover van het boek.
De cover van het boek. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het is Boekenweek en dus staat het boek en lezen centraal. Maar waarom lezen we en waarom moeten we lezen? Daar gaat de vierde lezing van Rotary Purmerend-Waterland over. Deze vindt plaats op woensdag 10 april om 20.00 uur bij Spijkerman Eten & Drinken aan de Neckerdijk 1. Inlopen vanaf 19.45 uur.

De Lezende Mens Lezen gaat over communicatie met anderen. Lezen brengt ontspanning. Lezen brengt veranderingen teweeg. Lezen is een middel om onszelf te verbeteren en te vormen. Lezen heeft onze huidige democratie gevormd. Lezen kun je op elke leeftijd leren. Maar het kost wel moeite. Hoe lastig het is om de letters van het alfabet om te zetten tot begrijpelijke woorden, dat ervaren alle kinderen wanneer ze leren lezen en schrijven. Ouderen die niet zo taalvaardig zijn hebben het nog moeilijker, het meedoen in een lezende samenleving, in een taalvaardige maatschappij kost dan bloed, zweet en tranen.

Lezen belangrijke bron

‘Boeken lezen – het bewijs dat je op twee plekken tegelijk kunt zijn’ (citaat Loesje). Lezen is een belangrijke bron van verhalen, van kennis, maar ook van verbeelding. Door te lezen verplaatsen we ons ook in levens die we hadden kunnen leven, of naar levens van vroeger. Spanning, romantiek, waargebeurde verhalen, korte verhalen, lange verhalen, de verbeelding kan met de lezer aan de haal gaan. Hoe mooi is dat? De leesvaardigheid gaat - vooral bij jongeren - steeds verder achteruit. De korte social media teksten zijn onvoldoende om de leesvaardigheid te onderhouden of te verbeteren. Uiteindelijk heeft dat invloed op hun functioneren, en daarmee ook op het functioneren van de samenleving als geheel.

Meer weten? Op 10 april organiseert Rotary Purmerend-Waterland een lezing over dit onderwerp met als titel De Lezende Mens. Een vierde lezing in de serie Rotary lezingen, van Adriaan van der Weel (emeritus bijzonder hoogleraar) en Ruud Hisgen (docent en auteur). Belangstellenden kunnen zich opgeven door een e-mail te sturen naar rcpurmerendwaterland@gmail.com onder vermelding van het aantal personen.