Truus Appelman goud waard bij totstandkoming wandel- en fietsroutes

Cultuur
Wethouder Pascal Verkroost overhandigde Truus Appelman het eerste exemplaar van de folder met wandel- en fietsroutes.
Wethouder Pascal Verkroost overhandigde Truus Appelman het eerste exemplaar van de folder met wandel- en fietsroutes. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Truus Appelman, sinds drie jaar vrijwilliger bij de VVV Museumwinkel in de binnenstad, is afgelopen woensdag in het zonnetje gezet vanwege haar inspanningen ter voorbereiding van de nieuwe folder met wandel- en fietsroutes in de stad. Vanuit het museum kreeg de Purmerendse bloemen en een cadeaubon. Wethouder Pascal Verkroost (onder andere van cultuur) deed er nog een extra bosje bloemen bij en overhandigde Truus het eerste exemplaar van de folder met de mooie kunstroutes.

Het liet me op een gegeven moment niet meer los

In de opvouwbare brochure staat ook de nieuwste door Truus Appelman samengestelde route, de zogeheten kunstwandelroute. Deze voert langs meer dan 70 kunstwerken in de gemeente, dit jaar opgefleurd met tulpenbakken. Daarnaast maakte ze nog meer routes, die te fietsen en te wandelen zijn. 

“Ik ben eigenlijk best wel verrast door zoveel aandacht. Het is wat mij betreft enkele jaren geleden begonnen. Toen zag ik een verouderd foldertje over kunst op de kaart in de binnenstad. Toen dacht ik bij mezelf: laat ik eens kijken of dat anders kan. Ik moet ook eerlijk bekennen dat Moncef Beekhof (directeur Purmerends Museum, jb) me enorm gestimuleerd heeft. Het liet me op een gegeven moment niet meer los. Van het een kwam het ander en ook de gemeente en Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH) reageerden telkens enthousiast. Ik heb het voorwerk voor vier routes gedaan, de gemeente en BTLH hebben gezorgd voor de folder”, vertelt Truus.

Drie fiets- en twee wandelroutes

Er zijn nu drie fietsroutes. De een is een combinatie Overwhere/Wheermolen, de ander door Purmer (Noord en Zuid) en de Gors en de derde voert door een deel van de Gors en Weidevenne. De wandelroutes gaan door het centrum van Purmerend en het centrumgebied van Beemster. “Aan die van Beemster heb ik niks gedaan hoor, die is door de gemeente samengesteld. Ik ben een op en top Purmerendse en weet van de Beemster eigenlijk niet zo heel veel”, zegt Appelman bijna verontschuldigend.

Gratis op te halen

Je vindt de nieuwste kunstroute op www.purmerend.nl/tulpenroute Of haal de folder gratis op in het stadhuis aan de Purmersteenweg, bij de VVV | Museumwinkel in de Peperstraat en bij de VVV Beemster.