Unieke theatersoap Chicken Haalhaal zet Wheermolen in de spotlights

Cultuur
Zit jij straks op deze stoel? Cor Stam, Belle Lammers en Tonny van der Veen van De Verbeelding en Kees Scholten (rechtsachter), heten je welkom.
Zit jij straks op deze stoel? Cor Stam, Belle Lammers en Tonny van der Veen van De Verbeelding en Kees Scholten (rechtsachter), heten je welkom. (Foto: Rodi Media/NV)

PURMEREND – In Wijkplein Where van Triton staat vanaf maandag 13 mei iets bijzonders op het programma. Vijf weken lang kun je hier genieten van de unieke theatersoap Chicken Haalhaal. Elke week een nieuwe aflevering, compleet met cliffhangers en reclame. En wat het extra leuk maakt is dat de soap lokaal is afgestemd op de geschiedenis en alles wat er zoal speelt in de wijk Wheermolen.

De Verbeelding en Volksoperahuis slaan opnieuw handen ineen

Theaterliefhebbers zijn zeker bekend met de vorige soap van het Volksoperahuis: De Wasserette. Wegens het grote succes daarvan sloegen Theater de Verbeelding en het Volksoperahuis de handen ineen om deze tweede theatersoap naar Purmerend te brengen. Het Wijkplein Where in Triton vormt de theaterzaal, waar zich de soap afspeelt. Een dynamisch gebeuren, waar publiek en spelers ‘in hetzelfde schuitje’ zitten en alles met elkaar delen, aldus Kees Scholten, regisseur en speler bij het Volksoperahuis. “Er is eigenlijk direct contact tussen spelers en publiek, dat maakt het zo leuk. Net als het lokale tintje eraan. De geschiedenis van de wijk, en alles wat er nu speelt komt langs. En we hebben contact met ondernemers van bijvoorbeeld Makado Center, of zij iets van reclame willen doen, net zoals in een echte soap.”

Net als in Wasserette kent de soap een diverse vertegenwoordiging uit de samenleving. Kees: “Er lopen nostalgische en nieuwe verhalen door elkaar heen, echt een generatieverhaal, via heel diverse personages. Je ziet herkenbare problematiek, er gebeuren hilarische dingen. En je blijft benieuwd naar het vervolg. Vorige keren bleek dat het publiek het ook heel leuk vindt om elkaar zo elke week te ontmoeten, dat het een terugkerend geheel is.”

Elke keer cliffhanger

“Elke aflevering eindigt met een cliffhanger”, vult Cor Stam van De Verbeelding aan. “Aan het eind wil je gewoon weten hoe het verder gaat. Voor de acteurs is dat een hele uitdaging, zij moeten elke week een nieuwe voorstelling instuderen.” Maar ook zij groeien in de serie, en het zijn ook niet de minsten die er staan. Toeval wil zelfs dat één van de spelers, Aysegül Karaca, afgelopen weekend met de solovoorstelling De wraak van A in De Verbeelding stond. Daarnaast kan het publiek ook rekenen op live muziek, van accordeon tot piano tot percussie, voor een gezellig muzikaal tintje.

“Dus het is niet zomaar iets wat er staat”, benadrukt Kees. “Ook de actualiteit wordt erin verweven. Er heerst momenteel best veel armoede in Nederland. Daardoor beginnen bijvoorbeeld veel mensen een pakjesafhaalpunt. Daar gebeurt best veel en dat geeft weer voer voor nieuwe verhaallijnen. Vandaar ook de toevoeging ‘We deliver’. Maar dat is meer de kleur. Het gaat om de mensen, wat ze meemaken en hoe ze daarin staan.”

Twaalf jaar geleden vatte Kees het idee voor een theatersoap op, een voorstelling in meerdere afleveringen, en om deze te spelen buiten de standaard theatersetting, op laagdrempelige locaties die het dichter bij de mensen brengt. “Ik begon toen in Amsterdam-Noord met de Wasserette. Dat ging over een ouder echtpaar dat een wasserette runt maar moest wennen aan het feit dat de wereld verandert. Elk jaar maakten we hier een ander verhaal op, maar met dezelfde personen.”

Publiek zong uit volle borst mee

Cor: “Dit hebben ze drie keer in Purmerend gespeeld, twee keer in Heel Europa en een keer in Zuidoostbeemster, ook hier heel succesvol. Kees vertelde dat toen hij begon in Noord, waar het in een café werd opgevoerd, zijn publiek bestond uit een paar dronken gasten aan de bar. Maar toen ik een paar keer daarna kwam kijken zat het er bomvol. Het mooiste was dat het publiek uit volle borst meezong met het slotlied. Dat is de sfeer die ontstaat in deze soaps, het is makkelijk, herkenbaar, hilarisch en het gaat over gewone mensen. Dat slaat aan.”

Maar na twaalf jaar, nog net niet zo langlopend als onze bekendste soap GTST, werd het tijd voor een nieuwe soap, met dezelfde uitgangspunten. Meerdere afleveringen, en ook telkens toegespitst op de wijk waar het wordt gespeeld. Daar steeds een verhaal op schrijven dat vijf aflevering beklijft en waarin ook de wijk zelf is verweven is geen sinecure. Kees verzint samen met schrijver Marcel Lenssen de verhaallijnen. “Voor het stuk Wheermolen hebben we dan ook sessies gehouden met de beheerders van het Wijkplein over wat er speelt in de wijk. Daar krijg je best veel informatie uit, dat is een aardige puzzel dan. Rode draad was onder andere dat er hier veel Amsterdammers zijn komen wonen en de wijk deels vernieuwd is. Maar ook de diversiteit en de raakvlakken tussen oude en niet-westerse bewoners worden gezocht.”

Unieke ervaring

Al met al een unieke ervaring, en een mooi voorbeeld van laagdrempelig theater. De afleveringen kunnen per stuk worden bezocht voor 7,50 euro per keer, maar voor de beleving kies je natuurlijk voor de serie, waarvan de toegangsprijs met 30 euro aantrekkelijk is gehouden. En mocht je een aflevering moeten missen, je zit er zo weer in bij de volgende. Elke aflevering duurt ongeveer 50 minuten.

Voor de kenners die vorig jaar bij de opening van het theaterseizoen in De Verbeelding de marathon van Chicken Haalhaal hebben bijgewoond: dit is een nieuw verhaal! Maar met dezelfde personages. Het gaat verder waar het destijds is gebleven. Dus wil je weten of Tatjana, de Oekraïense vluchtelinge terugkomt en of Tante Frida nog leeft? Koop dan snel je kaarten voor de hele Chicken Haalhaal soap, vanaf maandag 13 mei op vijf achtereenvolgende maandagavonden, via www.theaterdeverbeelding.nl

NELLEKE VOGEL