Belastingdienst op werkbezoek bij Bibliotheek Waterland

Nieuws
Norbert van Halderen, Mieke Kars, directeur Particulieren Belastingdienst, Klaas Gommers, Vereniging Openbare Bibliotheken, wethouder Pascal Verkroost, Janneke Stokroos, Communicatie Gemeente Purmerend, Lisenka Akse, adviseur Basisvaardigheden van de Koninklijke Bibliotheek, Nicole Back, plv directeur Dienst Toeslagen
Norbert van Halderen, Mieke Kars, directeur Particulieren Belastingdienst, Klaas Gommers, Vereniging Openbare Bibliotheken, wethouder Pascal Verkroost, Janneke Stokroos, Communicatie Gemeente Purmerend, Lisenka Akse, adviseur Basisvaardigheden van de Koninklijke Bibliotheek, Nicole Back, plv directeur Dienst Toeslagen (Foto: Els Broers)



PURMEREND - Dinsdagmiddag 26 maart brachten de Belastingdienst en Dienst Toeslagen een werkbezoek aan de bibliotheek Waterland in Purmerend. Maatschappelijke dienstverleners boden mooie inzichten hoe zij verbinding zoeken met mensen die net wat extra hulp nodig hebben.

“De bibliotheek als belangrijke plek voor toegang tot het contact met de overheid”

“Meestal duurt een intakegesprek in de bibliotheek een uur, dan haken mensen ook zelden meer af”, zo opende Karla Seggelink haar bijdrage. Zij is coördinator Digitale Inclusie in de bibliotheek Waterland en vertelde alle deelnemers aan het werkbezoek hoe zij ook vaak onmacht en angst bij mensen wil wegnemen. “Zij willen niet alles aan hun kinderen vragen, dus ook niet voor het contact met de digitale overheid voor het aanvragen van toeslagen of het verlengen van het rijbewijs. Wij komen in hun leefwereld en bieden de optie voor bijvoorbeeld een computerles.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Els Broers)

Je hoort erbij

Daarvóór sprak directeur Norbert van Halderen van Bibliotheek Waterland over de positie die een bibliotheek heeft. “Wij zijn de ‘huiskamer van en poort naar de samenleving’. De bibliotheek is dé plek waar je je vrij voelt om een hulpvraag te stellen, waar je jezelf kunt zijn. Bij ons vind je een arm op je schouder van de professional, de vrijwilliger of de medebezoeker van de bibliotheek. Je hoort erbij”, vertelde Van Halderen tijdens de rondleiding.

Deelnemers aan het rondetafelgesprek waren vanuit de Belastingdienst Mieke Kars (directeur Particulieren) en Nicole Back (directeur Dienst Toeslagen), naast diverse vertegenwoordigers vanuit Clup Welzijn, de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam, de Koninklijke Bibliotheek en Probiblio.

Drempel verlagen

Een algemene conclusie aan tafel was dat iedere deelnemende organisatie, op een eigen manier, aandacht wil geven aan mensen die dat nodig hebben. “Professionals en vrijwilligers in de bibliotheek, maar ook de maatschappelijk dienstverleners, zijn een onmisbare schakel voor hulp met belastingzaken en toeslagen. Jullie zitten op een plek waar iedereen zich welkom voelt”, concludeerde Mieke Kars (Belastingdienst) tijdens de bijeenkomst.

Nicole Back (Dienst Toeslagen) was het hiermee eens: “We willen de drempel verlagen voor mensen om toeslagen aan te vragen of te wijzigen. Hulp in bibliotheken is enorm belangrijk om in contact te komen met mensen die voor ons moeilijker bereikbaar zijn.”


Mieke Kars, directeur Particulieren Belastingdienst, Nicole Back, plv directeur Dienst Toeslagen en Norbert van Halderen, directeur Bibliotheek Waterland

(Foto: Els Broers)