In de Rijtuigstraat in Purmerend staan buren voor elkaar klaar

Nieuws
Bewoners zijn tevreden in de Rijtuigstraat in Purmer Noord.
Bewoners zijn tevreden in de Rijtuigstraat in Purmer Noord. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het is goed én fleurig wonen aan de Rijtuigstraat in Purmerend. Bewoners adopteerden twee stukken gemeentegrond en maakten er heuse paradijsjes van. En dat is voor een groot deel te danken aan de groene vingers van Jacob Zwart (75). “Ik reed ooit op mijn brommertje door mijn oude stad, Amsterdam,’ vertelt Jacob . ‘Tijdens mijn tocht zag ik in de Curaçaostraat een buurtmoestuin, ik was er gek van. Ik dacht meteen: zoiets wil ik ook eens realiseren.” Toen de gemeente naast zijn woning een stuk grond ter adoptie aanbod, zag hij zijn kans schoon. “Ik had al wat ideeën op papier gezet en de gemeente was meteen enthousiast.”

“De gemeente zorgde in eerste instantie voor de beplanting en wij namen de verzorging op ons. In de afgelopen vijf jaar hebben we het stukje grond zelf nog wat uitgebreid. Inmiddels is ook een tweede stuk grond geadopteerd, tegenover onze woning. Ook daar hebben we met elkaar echt iets moois van gemaakt.” Wie de Rijtuigstraat binnenkomt, ontmoet een oase van prachtige bloemen en planten. Compleet met een olijfboom en twee appelbomen. “Ik houd de stukken grond bij, soms met hulp van buren. En als een klus me te zwaar wordt, kan ik een beroep doen op de gemeente. Ilse Molenaar, wijkmanager Purmer-Noord, is echt een grote steun.”

Jacob en zijn vrouw Beb (74) wonen al 37 jaar met plezier aan de Rijtuigstraat. “Sinds de tuinen zijn aangelegd, is hier veel veranderd. De hele buurt is ervan opgeknapt.”

Prettig wonen is ook klaar staan voor elkaar. Ook dat gebeurt aan de Rijtuigstraat. Jacob Zwart: “Op de hoek woont een familie uit Syrië. Wij helpen ze waar we kunnen. Zo hebben we het gezin voorzien van overtollig huisraad, spullen die wij toch over hadden. Andersom helpt het gezin anderen ook graag. Toen de schutting van hun buren was omgewaaid, stonden ze meteen klaar.”

Zwart voegt er tot slot aan toe dat de Rijtuigstraat niet op zichzelf staat als het gaat om leefbaarheid. “Op meer plekken in de Purmer-Noord zetten bewoners zich in voor de buurt. Zo is op nog twee locaties gemeentegrond omgetoverd tot iets prachtigs, ook dat hebben bewoners samen gedaan.”