Integrale veiligheidscontrole Van IJsendijkstraat Purmerend

Nieuws
Een deel van de aangetroffen en in beslag genomen spullen.
Een deel van de aangetroffen en in beslag genomen spullen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op dinsdag 16 april 2024 vond een integrale veiligheidscontrole plaats op een deel van de Van IJsendijkstraat in Purmerend. In één pand werden goederen aangetroffen die gebruikt worden bij hennepkwekerijen. De controle is een samenwerking van gemeente Purmerend met verschillende partners, zoals politie, Omgevingsdienst IJmond, Liander en Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

In een pand zijn aan hennep gerelateerde goederen aangetroffen

Bij de controle is een aantal milieuovertredingen geconstateerd, zoals het ontbreken van lekbakken voor de opvang van olie en opslag van brandbare vloeistoffen zonder juiste voorziening. Eigenaren of gebruikers hebben advies gekregen over hoe deze overtredingen opgelost kunnen worden. Een aantal blusmiddelen hing niet vrij toegankelijk, waardoor deze bij brand lastig te gebruiken zijn. 

Hennep gerelateerde goederen

In één pand zijn hennep gerelateerde goederen aangetroffen, zoals een kweektent, koolstoffilter, droognetten en slakkenhuizen. De politie heeft deze goederen in beslag genomen en doet nader onderzoek.

Samen voor veiligheid

Bij de controle werd door alle eigenaren of gebruikers medewerking verleend aan de controle. Dit heeft ervoor gezorgd dat de controle effectief is verlopen. Er werd vaak direct iets met de geconstateerde overtredingen gedaan. Op deze manier heeft deze gezamenlijke controle voor iedereen voordelen.

Van alle panden waren sleutels en telefoonnummers van de gebruikers beschikbaar. In geval van een calamiteit is het handig dat eigenaren of gebruikers makkelijk bereikbaar zijn voor hulpdiensten.

Opzet controles

Tijdens de integrale veiligheidscontroles wordt er gecontroleerd op het naleven van wet- en regelgeving. Deze controles vinden onaangekondigd plaats. De controle richtte zich op de bedrijfsactiviteiten en bedrijfsvoering. Zo wordt gekeken of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en of de bouw- en milieuwetgeving wordt nageleefd. De panden zijn ook onderzocht op activiteiten zoals illegale bewoning, gestolen goederen, milieudelicten of drugsdelicten. 

Met deze controle wil de gemeente een duidelijk signaal afgeven dat ondermijnende activiteiten niet getolereerd worden. Ook voor ondernemers die zich wel aan de regels houden is het belangrijk te merken dat we hierop actief controleren.

Melden

Heeft u vermoedens van bijvoorbeeld een hennepkwekerij of andere illegale activiteiten? Dan kunt u daarvan een melding maken bij de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl Ook bij de gemeente kunt u vermoedens melden of signalen van fraude, illegale bewoning of zaken waarvan u denkt: dit klopt echt niet. Mail daarvoor naar vermoeden@purmerend.nl