Schuif op zondag 5 mei aan bij de Vrijheidsmaaltijd op de Koemarkt

Nieuws
Ook vorig jaar werd de Vrijheidsmaaltijd gehouden.
Ook vorig jaar werd de Vrijheidsmaaltijd gehouden. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zondag 5 mei om 12.00 uur organiseert Rotaryclub Purmerend voor de twee keer een Vrijheidsmaaltijd op de Koemarkt. Wat betekent dat nu eigenlijk? We vragen het aan Kees Oudewortel van de organiserende Rotaryclub. “Een Vrijheidsmaaltijd vier je samen met je buren, je beste vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Ontmoet nieuwe gezichten, luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag”, legt hij uit. 

Drie belangrijke pijlers liggen onder de maaltijd: de start is met een vrijheidstoost, tijdens de maaltijd is er voldoende ruimte voor gesprekken over (onder andere) vrijheid en onvrijheid en last but not least staat de Vrijheidsmaaltijd in het teken van verbinding. Oudewortel vervolgt: “Ik ben niet alleen lid van de Rotaryclub Purmerend maar heb ook zitting in het bestuur van het 4 en 5 mei comité Purmerend dus het was voor mij makkelijk schakelen. Ik vind dat de tijd waarin wij leven dit soort mooie evenementen nodig heeft. Vooral omdat ze in het teken van verbinding staan. Vorig jaar hebben wij als Rotaryclub Purmerend de maaltijd voor de eerste keer georganiseerd. Voor nu hebben we ons ingeschreven bij het Nationale 4 en 5 mei comité. Daarnaast hebben we dit evenement aangemeld bij de gemeente Purmerend en goedkeuring voor gekregen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Onder rood/wit/blauwe marktkramen worden op 5 mei op de Koemarkt tafels gedekt met daarbij 10 stoelen. De organisatie gaat uit van een maximum van 15 marktkramen, dat wil zeggen 150 personen. Na een welkom en een toost op de vrijheid zal Gerard Wegman kort spreken over vrijheid. Daarna wordt vanuit het Restaurant/Bar Twaalf  op de Koemarkt, vrijheidsoep uitgeserveerd door leden van de Rotaryclub Purmerend. De maaltijd bestaat uit (tomaten)vrijheidssoep met miso en bosui, brood, kruidenboter en vruchtensap.  Dit jaar komt het recept van de soep uit de keuken van Chef Nick Toet van Twaalf. De soep zelf wordt aangeleverd vanuit het nationaal comité 4 en 5 mei.

Je bent van harte welkom. Laat de organisatie svp vooraf even weten als je wilt aanschuiven bij de Vrijheidsmaaltijd Purmerend. E-mailadres staat onderaan het artikel.

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit

12.00 uur welkom door de Rotaryclub; 12.10 uur korte speech/lezing/toespraak van ongeveer 10 minuten met als onderwerp ‘Vrijheid en Onvrijheid’ door Gerard Wegman; 12.20 uur uitbrengen van toost  op de vrijheid. Waarna een ieder zijn plaats neemt aan/onder één van de tafels (gedekte marktkraam met stoelen); 12.30 uur door de rotaryclub wordt de vrijheidssoep uitgeserveerd en op tafel staat brood, kruidenboter en frisdranken/water; 12.40 uur aan de hand van gesprekskaarten ontstaat dan een gespreken met tafelgenoten over vrijheid en onvrijheid; 13.30 uur afsluiting

De vrijheidsmaaltijd wordt gecoördineerd daar het Nationaal comité 4 en 5 mei.

Gerard Wegman

Gerard Wegman is in 1950 geboren als slagerszoon in Amsterdam oud-west, aan de rand van de Jordaan. Na de HBS – Ignatius college – volgden allerlei baantjes en militaire diensttijd bij de Luchtmacht. Daarna startte hij met de studie sociologie aan de UvA. Hij werkte parttime als student op de interne controle-afdeling van een hypotheekbank. Na drie jaar stopte hij de universitaire studie en besloot het pad van zijn zus te volgen. Wegman koos voor de avond-pabo en werd leraar basisonderwijs.

In 1976 begon zijn onderwijsloopbaan in de Purmerendse nieuwbouwwijk Overwhere II en verhuisde hij, evenals zoveel Amsterdammers in die tijd, van een halve woning aan de Amsterdamse Albert Cuypstraat naar een vijfkamerflat aan de Oostervenne, op loopafstand van zijn werkplek. “Ik kreeg twee prachtige dochters en raakte steeds meer ‘verstrikt’ in de Purmerendse gemeenschap. In Overwhere werkte ik zo’n tien jaar waarna mijn werkgebied zich verplaatste naar de wijk Wheermolen. Daar bleef ik als leraar en deels schoolleider werken tot mijn pensionering in 2015.”

Gerard Wegman is al sinds de middelbare school bestuurlijk actief, wat hij ‘erfde’ van mijn vader. Zo werd hij regiobestuurder van de onderwijsvakbond, lid van een schoolbestuur en later voorzitter van een sportvereniging. Nog steeds is hij in die rol actief bij een tennisvereniging. In zijn groeiende netwerk werd hij gevraagd als vrijwilliger/presentator bij het Reuringfestival. Daar startte hij ooit in de rol van gids in het succesvolle programmaonderdeel ‘Live on steeg’.

Toen deze gidsrol vanwege beëindiging van dit theater-onderdeel kwam te vervallen werd Wegman actief als stadsgids voor ’t Gilde. “Geschiedenis heeft mij altijd geïnteresseerd en zeker die van de vanaf de middeleeuwen ontwikkelende stad Purmerend. Hierover maakte ik, samen met oud-wethouder Eveline Tijmstra, ook vijftien vlogs. Ook onderwijs houdt mij nog altijd bezig. Samen met enkele onderwijsvrienden beheer ik een website waarop wekelijks artikelen verschijnen.”

Opgeven per mail

Deelnemers voor de gratis Vrijheidsmaaltijd en de bijbehorende programma-onderdelen kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan vhmtpurmerend@gmail.com