Expositie als eerbetoon aan Hans Blank

Algemeen
Een werk van Hans Blank.
Een werk van Hans Blank. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Art Zaanstad eert van 9 oktober tot en met  20 november met de expositie Hans Blank/levenswerk de in 2019 overleden kunstenaar Hans Blank met een solo-tentoonstelling. 

De internationaal bekende beeldhouwer heeft een enorm oeuvre met veel beelden in de openbare ruimte zoals de Afsluitdijk. Hij leefde in Den Oever maar bracht ook veel tijd door in zijn atelier aan de zuidkust van Ierland. In 1976 studeerde Hans Blank af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. 

In de eerste jaren na de academie maakte Blank veel op de Griekse mythologie geïnspireerde beelden. Na een periode met paarden en stieren als thema zien we vooral zijn liefde voor schepen en varen in zijn werk terugkomen. Blank was zelf een bevlogen schipper en bezat onder meer een tjalk, een binnenvaartschip, een viskotter en een trawler.

Vikingschepen

Het nautische staat in zijn werk centraal. Geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het zeewater creëert Blank robuuste en krachtige beeldhouwwerken: arken van Noah, Keltische boten, Vikingschepen en dolende schepen in de mist. In de buitenexpositie op het Hembrugterrein bij Artzaanstad zijn er naast een aantal bronzen  acht te bewonderen. Een aantal voertuigen en strijdwagens brengen de historie van dit oud militair terrein terug naar het Hembrugterrein; ze lijken er voor te zijn gemaakt.

Naast beeldhouwer was Hans ook een zeer productief kunstschilder. Zijn schilderijen zijn landschappelijk en doen vaak denken aan het door hem geliefde Ierland.