Richard Bakker nieuwe eigenaar Proeflokaal De Kruis in Zaandijk

Algemeen
Richard Bakker nodigt Zaankanters van harte uit in zijn sfeervolle Proeflokaal De Kruis te komen proosten.
Richard Bakker nodigt Zaankanters van harte uit in zijn sfeervolle Proeflokaal De Kruis te komen proosten. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDIJK – “Natuurlijk serveer ik de dertien speciaalbieren op tap - plus de 0,0 variant - en minimaal veertig bieren op fles in bijpassende glazen. Zo hebben we Bolleke, het bekendste bier van brouwerij De Koninck en genoemd als oudste speciaalbier van ons land, als één van de weinige proeflokalen ook op tap”, vertelt Richard Bakker trots.

Hij is de nieuwe eigenaar van Proeflokaal De Kruis, Lagedijk 13. Al meer dan dertig jaar een unieke plek in de Zaanstreek waar het leven je toelacht onder het genot van een goed glas speciaalbier. De 41-jarige Assendelver is geen onbekende in de horecawereld. Zo was hij mede-eigenaar van Grand Café Batavia in Wormer. 

Lokaal

“Toen de mogelijkheid zich voordeed De Kruis van Joke en Herman over te nemen, heb ik hem met beide handen gegrepen. Want zeg nou zelf, je krijgt maar één kans zo’n geweldige zaak met goede naam en prachtig interieur over te nemen?”, vertelt Richard.

De vaste gasten kunnen gerust zijn; de sfeer en kwaliteit blijft hetzelfde. “De kaas blijft van Le Cockelon, de bitterballen komen als vanouds van Oma Bob’s. Ook de ingrediënten voor de lunch- en dinerkaart zijn zoveel als mogelijk lokaal. Zo komt het brood bij bakker Richard Brakenhoff en het vlees bij Veenboer uit Assendelft”, zegt Richard die ook het vertrouwde personeel overnam. Zo komen de vaste gasten gewoon Renate, Marjo en Joke tegen. 

“De band met de vorige eigenaren is top. Zo sprong Herman gewoon bij toen ik hondsberoerd werd door de coronaprik.” 

In de coronalockdown was het interieur al van een verf verfjasje voorzien, dus daar hoefde hij weinig aan te doen. “De sfeer en inrichting is toch geweldig?” zegt hij. “Alleen de tafels op het terras zijn nieuw.”

Gehaktbal van Joke

Het proeflokaal is zes dagen per week open, alleen op de dinsdag dicht. Een blik op de kaart leert dat zelfs het vertrouwde ‘broodje gehakbal van Joke’ op de kaart is gebleven. Van pasta tot ossenhaas of een ouderwets lekker schnitzel, een visje of vegetarisch; de keuze is gevarieerd. 

Blijft één vraag over; welk biertje heeft de voorkeur van Richard? “Dat vertel ik je wel persoonlijk in de zaak”, lacht hij. “Bovendien hebben we steeds wat nieuws, zoals het lokale biertje Iconic van de kleine Zaanse brouwerij Lost.”

Zie voor meer informatie www.proeflokaal-dekruis.nl