Kerstkaarten in de bus dankzij Helderse scoutinggroepen

Algemeen
Helderse scoutinggroepen starten op 14 december met sorteren.
Helderse scoutinggroepen starten op 14 december met sorteren. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER – Scouting Den Helder en Julianadorp bezorgen dit jaar wederom kerstkaarten tegen een heel scherpe prijs op 18 en 19 december. “Juist in deze vervelende periode is het extra belangrijk om iedereen een gezond 2021 toe te wensen. Ondanks alle RIVM-regels zijn wij ook nu weer in staat om dit jaar de kerst- en nieuwjaarswensen te verwerken”, meldt Edwin Maarsen, die deel uitmaakt van de drumband van Scouting: het Helders Jachthoornkorps.

Het is nu extra belangrijk om iedereen een gezond 2022 toe te wensen

Scoutingclub Den Helder/Julianadorp bezorgt al 34 jaar kerstkaarten voor een klein prijsje. De kosten van de bezorging van kerstkaarten bedragen namelijk slechts € 0,40 per kaart. “De scouting kerstpost is begonnen in 1987 bij scoutinggroep Minerva. Pas in 1990 deden alle scoutinggroepen in Den Helder en Julianadorp mee, dat waren toen nog zes groepen uit Den Helder en één uit Julianadorp. Op dit moment doen we het met drie scoutinggroepen: Het Helders Jachthoornkorps, Jutters Willemsoord en Abel Tasman scoutinggroep uit Julianadorp. We brengen jaarlijks zo’n 25.000 kerstkaarten rond. Vorig jaar hebben we - mede door corona- meer kerstkaarten dan anders bezorgd. De verwachting is dat we jaarlijks steeds meer kaarten moeten bezorgen, echter dat lukt niet altijd. Wij hopen elk jaar weer de 30.000 stuks te benaderen. We sorteren de kaarten op 14, 15, 16 en 17 december aanstaande”, zegt Edwin, die al zo lang als hij zich kan herinneren deel uitmaakt van een scoutinggroep.

Nieuwe leden

Edwin Maarsen trad in 1966 toe tot de scouting, toen nog padvinderij geheten. “In de tijd dat ik bij scouting begon beschikten we over vier jongensgroepen en drie meisjesgroepen. Helaas is het ledental van onze drumband de laatste jaren behoorlijk afgezwakt. We hebben op dit moment nog vijftien leden. Het blijkt lastig om nieuwe leden te werven. We kunnen dus te allen tijde nieuwe leden gebruiken voor onze drumband. Te denken valt aan tamboers, lyra spelers en blazers.” De scoutinggroep die van hetzelfde gebouw gebruik maakt als onze drumband, telt rond de 200 leden.”

Waar het Helders Jachthoornkorps vooral muziek maakt, houden overige scoutingclubs zich bezig met activiteiten als pionieren, vuur maken waarop stokbrood wordt gebakken, zeilen bij de zeeverkenners, kamperen en nog veel meer. “We werken zo nu en dan samen met andere scoutingclubs en ook vinden jaarlijks wedstrijden plaats voor de regio.”

All over the world

Op de vraag of Edwin anderen zou enthousiasmeren om bij de scouting te gaan, antwoordt hij: “Ik zou dat zeker doen. Ik ben nu 62 en heb het er nog steeds naar mijn zin. Het plezier dat je samen beleeft, het heerlijk in de natuur zijn, de contacten die je met andere scoutinggroepen all over the world hebt. Het is heel leerzaam. En.. scouting is ook wereldwijd actief in meer dan 164 landen. Om de vier jaar worden grote kampen georganiseerd over de hele wereld. In 2022 vindt de Wereld Jamboree plaats in Zuid-Korea. Dat is een scoutingkamp met 40.000 leden uit 160 landen die dan bij elkaar komen. Een gewéldig evenement. Om de vier jaar organiseren we in Nederland diverse internationale kampen. Zo wordt in Zeewolde volgend jaar een heel groot internationaal kamp voor zeeverkenners van scouting gehouden.”

Kosten

De kosten van de bezorging van kerstkaarten door de leden van de scoutinggroepen bedragen € 0,40 per kaart. Let wel: er wordt alleen bezorgd in Den Helder, Julianadorp en Huisduinen. Geen postbussen en duidelijk postcode vermelden. Kerstkaarten met envelop en contant geld kunnen tot uiterlijk 17 december 17.00 uur worden ingeleverd.

Akkefietje

Over de kerstkaartenactie wil Edwin nog wel iets kwijt: “Ik heb even een aanvulling over een akkefietje dat onlangs speelde. Eén van onze folders was door iemand gekopieerd, als poster uitgeprint en achter het raam opgehangen als inleveradres. Op dit adres werd dus post ingeleverd. Het geld is niet teruggekomen en ja, waar de post is gebleven?? Niemand weet wat er mee gedaan is, helaas. Maar...het kan ook anders, want een patatzaak in Den Helder ontving onze folder ook. Deze werd gekopieerd en uitgedeeld met de inleveradressen van onze leden. Dit was natuurlijk zeer positief, dus zo kan het ook!”, besluit Edwin.

Zie voor meer informatie en het inleveren van de kerstpost: www.scouting-kerstpost.nl




Afbeelding
Afbeelding