ZMC start pilot met duurzame operatiekamermutsen

Algemeen
Het Green team OK bestaande uit Jolanda Tabak (verkoeververpleegkundige), Jeanet Keylard (sterilisatiemedewerker), Rianne Toebes (anesthesioloog) Marlies Kramer (anesthesiemedewerker), Sandra Terpstra (Teamco OKChirurgie) en Ellion Kwofie (anesthesioloog).
Het Green team OK bestaande uit Jolanda Tabak (verkoeververpleegkundige), Jeanet Keylard (sterilisatiemedewerker), Rianne Toebes (anesthesioloog) Marlies Kramer (anesthesiemedewerker), Sandra Terpstra (Teamco OKChirurgie) en Ellion Kwofie (anesthesioloog). (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – Per jaar worden er zo’n 20.000 disposable mutsen gebruikt in het Zaans Medisch Centrum. Het Greenteam OK en de duurzaamheidscommissie hebben de handen ineen geslagen waarbij het ZMC als tweede ziekenhuis in Nederland een pilot is gestart met herbruikbare operatiekamer (OK) mutsen.

Opzet: van 20.000 wegwerpmutsen naar 100 duurzame OK-mutsen per jaar

In samenwerking met onder andere FIT, inkoop en CleanLease is de pilot opgezet. “Als deze proef een succes is, kunnen we straks met iets meer dan honderd OK-mutsen per jaar de OK-operaties uitvoeren. Met zestig procent minder CO2 uitstoot voor het gebruik van OK-mutsen is het ZMC dan weer een beetje duurzamer en wordt de afvalberg verkleind”, licht Jolande van de Walle, woordvoerder van het ziekenhuis toe.

Afvalstromen

In Nederland wordt zeven procent van de CO2 uitstoot veroorzaakt door de zorg. Binnen het ziekenhuis heeft de OK een aanzienlijk aandeel omdat ze veel disposable materialen gebruiken en daarmee veel afval produceren. Op de OK wordt veel energie gebruikt voor de luchtbehandeling van het OK complex. Als laatste wordt er in de OK met narcosegassen gewerkt die hetzelfde effect hebben als vervuilende broeikasgassen.

Green team OK

Omdat binnen de OK veel winst te behalen is op het gebied van duurzaamheid, is een speciaal Green team OK opgericht. Dit team valt onder de duurzaamheidscommissie. Die werkt ZMC breed en kijkt waar het allemaal mogelijk is om duurzamer te worden als ziekenhuis. Het Green team bestaat uit verschillende medewerkers van de OK. Alle disciplines worden erbij betrokken. 

Mooie stap naar duurzamere OK

Tijdens de pilot periode kunnen de deelnemers kiezen welke muts ze willen dragen. Er zijn verschillende maten. Bovendien wordt continue gecontroleerd hoe de duurzame mutsen bevallen. In februari volgt een eindevaluatie en valt de beslissing wel of niet doorgaan.

“De eerste ervaringen zijn positief, dus dit zou een mooie stap zijn op weg naar een groenere OK. Zo maken we het ziekenhuis met z’n allen echt duurzamer!”