Kaas, kaas en nog eens kaas

Nieuws
Wethouder Victor Kloos onthult het eerste kaaspuntje dat bezoekers via een Kaasroute langs bijzondere plekken in de stad leidt. (Foto: Leon Vogelaar/RM)
Wethouder Victor Kloos onthult het eerste kaaspuntje dat bezoekers via een Kaasroute langs bijzondere plekken in de stad leidt. (Foto: Leon Vogelaar/RM) rodi.nl

ALKMAAR - Kaas, het gele goud. Wie denkt dat de naam Alkmaar al voldoende associeert met kaas heeft het mis. De komende jaren wil de stad zich nóg nadrukkelijker als kaasstad van Nederland profileren. Vrijdag 16 maart werden in het Waaggebouw de nieuwste kaasplannen onthuld.
Het Waaggebouw gaat op de schop. Na de herinrichting krijgt VVV Alkmaar een compleet nieuw winkelconcept, volledig in de sfeer van de kaasmarkt en het Kaasdragersgilde. Ook wanneer er geen kaasmarkt is, wanen bezoekers zich vanaf eind maart in de wereld van kaas met behulp van een 360-graden video. Door het verwijderen van schotten is de trap naar het bovenliggende Hollands Kaasmuseum weer goed zichtbaar en moet dit tot meer bezoekers leiden. In 2015 schreef het gemeentebestuur de prijsvraag uit voor het ‘Gouden Kaasidee’ in Alkmaar. Een kaasexperience om bezoekers het hele jaar kaasbeleving te geven, kwam toen als winnaar uit de bus. Om dit te kunnen realiseren heeft de gemeente Alkmaar alvast een vrijgekomen pand aan het Waagplein gehuurd, pal tegenover de Waagtoren. De gemeente gaat deze experience niet zelf gaan exploiteren en praat op dit moment met verschillende partijen (waaronder de kaasproducenten en het Kaasdragersgilde) over de invulling van het plan.

Kaasroute

Een ander idee uit de wedstrijd om het 'Gouden Kaasidee' is de Kaasroute. RVS kaaspunten in het straatbeeld leiden bezoekers door de binnenstad van Alkmaar, langs verborgen monumenten, hofjes, kerken en andere bijzondere plekken. Na de officiële opening door wethouder Victor Kloos liepen de gasten, inclusief groep 8 van basisschool Sint Adelbertus onder begeleiding van een professionele gids als eersten de Kaasroute. De route is gratis verkrijgbaar bij onder meer de VVV. Wethouder Victor Kloos: “Alkmaar is een kaasstad die 365 dagen per jaar prikkelt. We hopen dat het komende jaar nog meer ondernemers opstaan om de kaasbeleving in Alkmaar te verbreden en dat we wederom een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen in onze kaasstad. Dat is goed voor de stad en onze economie."