Lezing Anne Frank was niet alleen, door Rian Verhoeven op 14 januari 2020.
Lezing Anne Frank was niet alleen, door Rian Verhoeven op 14 januari 2020. ((Foto: aangeleverd))

Lezing cultuur-Historische Vereniging

NOORD - Cultuur – Historische Vereniging organiseert een lezing op dinsdag 14 januari 2020, om 20.00 uur: Anne Frank was niet alleen- Het Merwedeplein, 1933 - 1945 door Rian Verhoeven.

Rian Verhoeven studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit, schreef diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. Nadat de familie Frank in 1933 vanuit Duitsland op het Merwedeplein was neergestreken, volgden vele andere joodse vluchtelingen. De woningen op het plein waren toen net opgeleverd, met als blikvanger de wolkenkrabber, destijds de hoogste woontoren van Nederland.

Bewoners met een verschillende achtergrond leefden er rustig en gemoedelijk samen. Kinderen speelden tot laat buiten en volwassenen wisselden de laatste nieuwtjes uit. Maar na de Duitse inval keerde het tij en raakten de joodse bewoners steeds meer geïsoleerd. In juli 1942 liepen de eerste bepakte joden in het aardedonker naar het Centraal Station.

Joden die besloten onder te duiken gingen behoedzaam te werk, zodat de NSBer's op het plein niets merkten. Sommigen bouwden een schuilplek in hun eigen huis en stonden doodsangsten uit als de overvalwagens het Merwedeplein op reden.

Op basis van interviews met voormalige bewoners en uitgebreid archiefonderzoek schrijft Rian Verhoeven over het dagelijks leven, vervolging, verraad en verzet dat zich op het Merwedeplein afspeelde. Anne Frank was niet alleen vertelt het aangrijpende verhaal van een kleine gemeenschap die de grote geschiedenis van 1933-1945 weerspiegelt.

In de pauze wordt het boek verkocht. U hoeft niet te reserveren en bent van harte welkom. De lezing is in Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, Amsterdam. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Toegang voor leden is gratis, voor stadspashouders € 2,50 en voor niet leden € 5,00.

Meer berichten