Amsterdam in 2040 aardgasvrij

Algemeen
Straks niet meer koken op gas.
Straks niet meer koken op gas. (Foto: Pixabay.com)

AMSTERDAM - Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn. Hoe de gemeente dat precies gaan doen is te lezen in de Transitievisie Warmte. Bijvoorbeeld wanneer welke buurt aan de beurt is en welke warmtebron per buurt de voorkeur heeft. De visie is van 4 april tot 15 mei vrij voor inspraak. En omdat energiebespáring het meest duurzaam is, kan men zelf al aan de slag.


Amsterdam wil 10 jaar eerder aardgasvrij zijn dan de rest van Nederland. Niet alleen om onze CO2-uitstoot te verlagen, maar ook om onafhankelijk te zijn van aardgas uit het buitenland. Ook solidariteit met de Groningers speelt een rol; zij ervaren dagelijks de gevolgen van de aardgasboringen. Elke gemeente heeft in uiterlijk 2021 een Transitievisie Warmte, Amsterdam geeft de visie als eerste vrij voor inspraak.

De makers van de Transitievisie Warmte onderzochten wat de best betaalbare warmteoplossing per buurt is en wanneer die er kan komen. Als wordt aangehaakt bij renovatieplannen van corporaties en andere opknapplannen in de buurt, blijven de kosten lager en is de overlast minder. Oud, nieuw, rijtjeshuizen, flats: Amsterdam heeft ze allemaal. Daarom is er niet één oplossing. Voor de oude wijken in de binnenstad is niet één aardgasvrije oplossing overtuigend goedkoper. Als het lukt om hier het gasverbruik met 70% omlaag te krijgen, dan kan duurzaam gas een oplossing zijn. Daarom blijft het aardgasnetwerk er voorlopig liggen.

In zo’n 50 buurten is de gemeente al met partners en bewoners in gesprek over aardgasvrij wonen, vooral buurten waar renovatie of werk aan de openbare ruimte gepland staat. In sommige buurten hebben de bewoners zichzelf georganiseerd, zoals Middenmeer-Noord, het WG-terrein en Gaasperdam. Deze bewonersgroepen en buurtgenoten stellen zelf concrete plannen op. De gemeente kijkt mee: zijn de voorstellen financieel en technisch haalbaar?

Amsterdammers kunnen zelf al beginnen met energie besparen. Bijvoorbeeld door hun huis te isoleren als ze toch al wilden verbouwen. Of, wat minder ingrijpend: een inductiekookplaat te kopen. En als de cv-ketel aan vervanging toe is, kunt u kijken op de kaart van de Transitievisie Warmte naar het beste alternatief voor uw buurt. Tot en met vrijdag 15 mei kan gereageerd worden op de visie. Zie www.amsterdam.nl. De gemeenteraad stelt de Transitievisie Warmte in september 2020 definitief vast. Duurzame ontwikkelingen gaan snel. Daarom herziet de gemeente de visie over 5 jaar.