Nationale Voorleesdagen starten

Algemeen
Vanaf de geboorte al voorlezen vergroot de woordenschat van het kind.
Vanaf de geboorte al voorlezen vergroot de woordenschat van het kind. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 20 tot en met 30 januari wordt er daarom extra aandacht besteed aan voorlezen. Door mooie verhalen (online) voor te lezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, creëer je samen mooie herinneringen. Voorlezen kan natuurlijk ook aan buurtkinderen, neefjes, nichtjes, oppaskinderen of kleinkinderen. Kijk op oba.nl/voorleesdagen voor voorleestips en de (online) collectie baby-, prenten- en kinderboeken.

Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt: Als ouders vanaf de geboorte dagelijks één boekje voorlezen, komen kinderen in de eerste vijf levensjaren naar schatting met bijna 300.000 extra woorden in aanraking. Als ouders vijf boekjes per dag voorlezen, zijn dit er bijna anderhalf miljoen. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) helpt ouders die graag willen voorlezen maar niet goed weten hoe je dat het beste kunt doen graag op weg. Op oba.nl/jeugd/allerkleinsten/voorleestips zijn 9 voorleestips te vinden om goed van start te gaan.

Uit het overstelpende aanbod prentenboeken heeft een jury van jeugdbibliothecarissen het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Dit prentenboek en vele anderen zijn te lenen bij de OBA. Voor meer informatie zie www.oba.nl.