‘Inenten is echt de oplossing om uit deze epidemie te komen’

Algemeen
Het vaccinatieteam van praktijk Bankwerkerij.
Het vaccinatieteam van praktijk Bankwerkerij. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Ze zijn nog maar net ‘huisgenoten’ en nu al wordt hun samenwerking flink op de proef gesteld. Op de Bankwerkerij 89 in Amsterdam-Noord huist aan de rechterkant de praktijk van de dokters Sluyter en Essink en links die van dokters Mennink en Ter Horst. Die laatstgenoemden hebben sinds 1 april de praktijk overgenomen van dokter Mulder. Gezamenlijk hebben zij zich de afgelopen twee weken ingespannen om een vaccinatielocatie op te zetten voor hun patiënten. 

door Wendy Ruittemanz

In een sneltreinvaart hebben ze alles in orde gemaakt zodat afgelopen zaterdag de eerste vaccinaties konden worden gegeven. “We zijn enorm geholpen”, vertelt dokter Mennink. “Een drukkerij hier in de buurt heeft gezorgd dat de brieven met de uitnodigingen zo snel mogelijk konden worden verzonden. Het huis van de Wijk De Meeuw mochten wij als priklocatie gebruiken. Ook de mensen daar waren enorm bereidwillig om te helpen.” “We hebben bijna 400 mensen uitgenodigd”, vult dokter Ter Horst aan. “Doordat het vaccin AstraZeneca niet meer aan mensen onder de 60 jaar mag worden gegeven, moesten wij die groep helaas weer afbellen.” 

De praktijk merkt dat mensen enigszins angstig zijn voor het gebruik van AstraZeneca. “Dit komt doordat het veel negatief in het nieuws is geweest vanwege de zeldzame bijwerkingen”, zegt Ter Horst. “Maar ik wil benadrukken dat de kans om ziek te worden van corona vele malen groter is dan de hele kleine kans op deze bijwerkingen. De voordelen van dit vaccin wegen zwaarder dan de nadelen. Eén op de honderdduizend mensen krijgt last van deze bijzondere bijwerking. Ook trombose-experts geven aan dat het verstandiger is om je wel te laten prikken. Inenten is echt de oplossing om uit deze epidemie te komen.” Het complete team van Praktijk Bankwerkerij is blij dat ze zijn begonnen met de vaccinatie. De opkomst was zaterdag beduidend lager dan gehoopt. Een belronde langs patiënten tussen de 65 en 70 jaar van beide praktijken bracht gelukkig nog zeker zo’n 80 extra mensen naar de Meeuw die zich graag wilden laten vaccineren. De volgende prikronde is eind juni.