Vrijwilligers gezocht voor taalles

  Nieuws
Dalia en Maureen. (Foto: aangeleverd)
Dalia en Maureen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

AMSTERDAM - Maureen Rijkers (53) geeft nu twee jaar les aan Dalia Aly (29) in die tijd hebben ze heel wat met elkaar meegemaakt. Naast haar driedaagse werkweek in een stoffenzaak, wilde ze nog iets doen waardoor ze wat voor iemand kon betekenen. "Mijn buurvrouw zat bij het Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC) en vertelde dat dit zulk leuk en ook persoonlijk werk was."
Op de bank bij Dalia thuis vertellen ze over de afgelopen twee jaar. Dalia heeft behalve haar man en haar twee zoontjes, Mohamed (3) en Omar (1) geen familie in Nederland. "Wij zien Maureen als lid van de familie", zegt ze lachend. Ze was met de baby aan huis gebonden, maar wilde heel graag Nederlands leren. Vandaar dat Maureen als een geschenk uit de hemel kwam. In het begin vond ze het moeilijk, vooral de grammatica. Nu kan ze een gesprek voeren en alles goed verstaan. Maureen is heel tevreden dat het zo goed gaat, maar volgens haar komt dat vooral omdat Dalia het heel graag wil en heel veel oefent. "Toen ze op een maandag uit het ziekenhuis kwam vanwege een blindedarmoperatie, ging ze toch op vrijdag examens doen voor haar inburgering!" Ze zitten niet alleen op de bank te oefenen. Met de jongste zoon in de wandelwagen zijn ze al op veel plekken in Amsterdam geweest. De Spelotheek, de Banenmarkt, Taalwijzer en buurthuis Vrouw en Vaart, waar Dalia sinds vier maanden een conversatiecursus volgt. Hoogtepunt was het Paleis op de Dam en daarna samen in het reuzenrad. Ook goed voor de taal: kijken naar Heel Holland bakt en Blauw Bloed, ze zijn er allebei fan van en hebben het daar dan samen over.
"Omdat Dalia in Egypte haar bachelorexamen Chemie haalde wil ze hier een opleiding apothekersassistente volgen. Haar idee was om alvast als vrijwilliger in een apotheek te werken, maar helaas blijkt dat niet mogelijk. Ook op sollicitaties als vakkenvuller bij drogisterijen kreeg ze negatieve reacties. Jammer", zegt Maureen. "Werken is juist zo goed voor je Nederlands en je komt nieuwe mensen tegen." "Door Dalia heb ik een hele nieuwe wereld leren kennen., maar ik doe het ook omdat het belangrijk is dat we in onze buurt niet langs elkaar heen, maar samen leven. Tegelijkertijd vind ik het fijn dat het ABC op de achtergrond ondersteuning biedt."
Wie ook les wil geven aan vrouwen thuis of groepjes vrouwen of mannen in de buurt kijkt voor meer informatie op www.abcamsterdam.org. Daar staan ook de basiscursussen vermeld. Bellen kan ook met 020-3202710.

Meer berichten