(Foto: Ed Bausch)

Opening Kunst10daagse in zwart en wit

DOOR ED BAUSCH

BERGEN - Het was de laatste keer dat Hetty Hafkamp als burgemeester op het podium stond, vrijdag bij de opening van de Kunst10daagse, nu ze bekend heeft gemaakt het einde van haar tweede ambtstermijn ook als het einde van haar burgemeesterschap van de gemeente Bergen te beschouwen. 1000 puzzelstukjes waren vervolgens haar deel. Ontroerd nam ze het eerste exemplaar van de nieuwste puzzel van de Bergense striptekenaar Jan van Haasteren in ontvangst. Het beeld van een komische verzameling personen bij de Ruïnekerk siert de cover van de catalogus.

Hafkamp toonde zich een echte burgermoeder door, gekleed in stemmig zwart, tijdens haar korte toespraak stil te staan bij het tragisch verongelukken van een echtpaar uit Bergen aan Zee, de dag ervoor. "Lust sloeg op dat moment bijna om in onlust", was ze zo eerlijk te zeggen en ze vond daar alle medeleven voor in de zaal. "Hoewel iedereen weet dat, hoe pijnlijk ook, doorgaan een parool is". De opening startte woordenloos met het rijke klankpatroon van het Portugese saxofoonkwartet Maat. Lustig vertolkten zij werk van onder meer Willem van Merwijk. De gebruikelijke speech werd afgestoken door de in een witte outfit gestoken Bergense schrijfster Saskia Noort. In een soort spervuur focuste zij vooral op de lichamelijke aspecten van 'lust' en opperde dat 'de vagina gevierd moet worden als poortwachter van vrouwelijke kracht'. Daarbij signaleerde ze wel dat de emancipatie, voor vrouwen, dan evengoed toch nog niet is voltooid.

10daagse voorzitter Thea Dekker hoopt veel aspecten van het festivalthema terug te kunnen zien in de talrijke kunstuitingen tot en met zondag 27 oktober. Heel trots is ze op kinderkunstproject 'De Nieuwe Bergense School', te zien in de etalages van 35 winkels. Bernard van Welsenes veilt de werken op 1 november om 16.00 uur in de Ruïnekerk, die ook het goede doel is.

Meer berichten