Wordt de Broekpolder langzaam vergiftigd?

Algemeen
Co Backer.
Co Backer.

Onder het Aagtenpark, bij de Beverwijkers bekend als de vuilnisbelt, ligt een gifbelt. Daarop is een laag staalslak gestort om daarbovenop het park te kunnen aanleggen. Staalslakken zijn zwaarder dan lichtvervuilde grond. Daarnaast was de hoeveelheid staalslakken véél meer dan in eerste instantie zou worden gestort.

Onrust en publicaties in diverse media vormden de aanleiding om een onafhankelijk onderzoek in 2016 te doen naar de verontreinigde stoffen welke in de bodem en het grondwater van de Aagtenbelt zitten. In iéder geval ligt er benzeen. In april 2017 werd de eindrapportage door de onderzoekscommissie gepresenteerd aan de raad met haar aanbevelingen. Eén van de aanbevelingen was dat men aan de monitoring van het grondwater aandacht dient te richten.

Meetresultaten nooit aan de raad aangeboden

Het college had toegezegd dat ieder jaar de peilresultaten aan de raad zouden worden aangeboden om de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Een onderzoeksbureau heeft in maart 2019 gemeten maar de resultaten zijn nooit aan de raad aangeboden. Uit de gifbelt sijpelt grondwater dat is vervuild met o.a. benzeen. Het onderzoeksbureau concludeert dat blijkbaar vanuit de bron nog steeds verspreiding optreedt van verontreinigd grondwater. Dit vervuilde grondwater verspreidt zich in noord/noordwestelijke richting.

Dat een politicus vergeetachtig is, komt vaker voor

Gemeentebelangen Beverwijk, die dit rapport heeft "gevonden", is nog steeds alert en nauwlettend op de bewegingen in de Aagtenbelt. Daarom hebben zij mondelingen vragen gesteld aan het college betreffende deze monitoring. Later bleek dat de resultaten van het onderzoek al in april op de gemeentelijke website waren gepubliceerd maar ondanks de toezegging heeft men deze meetresultaten nooit aan de raad aangeboden. "Dat zijn we vergeten'', aldus wethouder Niele. Het komt zéér ongeloofwaardig over dat men dit vergeten is te melden omdat deze belt de volle aandacht móét hebben door de ernstige vervuiling en natuurlijk óók voor de volksgezondheid.

Nog vreemder is dat zowel Niele, toen duo-raadslid CDA, als zowel wethouder Ferraro, toen raadslid VVD, in de onderzoekscommissie heeft gezeten. Ferraro was voorzitter. Denk nu niet direct dat dit rapport is "weggemoffeld"; het komt wel vaker voor dat een politicus bij belangrijke zaken zéér vergeetachtig is.

Co Backer

jalbacker741@telkfort.nl