Column Blik van Co: 'Is de wethouder echt boos op Tennet?'

Algemeen
Afbeelding

De Beverwijkse wethouder Ferraro ontdekte toevallig de voornemens van Tennet om alvast te beginnen met het terrein bouwrijp te maken voor het transformatoren station aan de Zeestraat via een brief die de inwoners van Wijk aan Zee en Beverwijk West hebben ontvangen van de netbeheerder. De netbeheerder begint deze voorbereidingen terwijl de procedure bij de Raad van State nog loopt. Dit tot ongenoegen van de wethouder.

Ferraro is een roepende in de woestijn en hij zwoegt nu door het mulle zand

Hij heeft Tennet verzocht om nu niet te starten, zolang de vergunning nog in behandeling is bij de Raad van State en adviseerde om de werkzaamheden pas te starten als ook de situatie in Nederland weer genormaliseerd is. Tennet gaf aan gewoon door te gaan met deze werkzaamheden. De wethouder is een roepende in de woestijn en hij zwoegt nu door het mulle zand. Er wordt gezegd dat er 'n goed overleg is met de uitvoerende maar toch zij bepalen. Dagblad Kennemerland maakte op 16 mei 2019, dit na eigen onderzoek, bekend dat netbeheerder Tennet de Beverwijkse gemeenteraad herhaaldelijk verkeerd heeft voorgelicht over de werkelijke afmetingen van het toekomstige transformatorstation aan de Zeestraat. Ook de extra geluidsmaatregelen aan het transformatorstation die ze de regio beloofde, waren niet opgenomen in de omgevingsvergunning. Tennet had deze extra geluidsbeperkende maatregelen aan het toekomstige transformatorstation toegezegd nadat er in de omgeving veel onrust ontstond. Het kappen van zo'n 11 hectare bomen zou gecompenseerd worden elders in Beverwijk. Maar nu wordt deze compensatie gegund aan Castricum en daar komt nu een Beverwijks bos. Wij moeten het nu doen met 9 kleine boompjes en een perkje met wat hulstboompjes en struikjes. Geheel onverwachts deelde Tennet mede dat om het derde windpark Hollandse Kust West Bèta ook te kunnen aansluiten op het stroomnetwerk, het beoogde transformatorstation aan de Zeestraat nog eens twee hectare groter moet worden dan al was gepland.

De uitbreiding is een voldongen feit en daar legt de gemeente Beverwijk zich bij neer. Ik kan me nog heel goed herinneren dat de wethouder met vol enthousiasme riep dat Beverwijk de groene stekker van Nederland wordt. Ik zet daar zeer grote vraagtekens bij.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl