'Op naar een nieuwe Hoogovens, voor onze kinderen en kleinkinderen'

Algemeen
De drive in-vergadering van de FNV over Tata Steel op de parkeerplaats van de Bazaar wordt goed bezocht. De vrijwilligers geven de laatste aanwijzingen.
De drive in-vergadering van de FNV over Tata Steel op de parkeerplaats van de Bazaar wordt goed bezocht. De vrijwilligers geven de laatste aanwijzingen. (Foto: Leo Tillmans)

BEVERWIJK - Een grote meerderheid van het Tata Steel-personeel dat donderdag 4 juni aanwezig was bij de FNV-ledenvergadering wil het werk neerleggen om daarmee de druk op het Indiase moederbedrijf te vergroten. Dat is de uitkomst van de stemming waarvoor zo'n vijfhonderd werknemers naar het parkeerterrein van de Beverwijkse Bazaar waren gekomen. Het zou de eerste staking zijn in dertig jaar.

Werknemers naar parkeerterrein van de Beverwijkse Bazaar voor drive in-vergadering FNV

De FNV-vergadering was belegd omdat het al zo'n twee weken onrustig is over het vertrek van directeur Theo Henrar. Hoewel hij formeel na een goed gesprek uit eigen beweging is opgestapt, twijfelt er in Velsen niemand aan dat hij door het Indiase moederbedrijf aan de kant is geschoven.

Voordat de honderden aanwezigen werd gevraagd om met een groen of rood vlaggetje op hun auto voor of tegen een staking te stemmen, namen onder meer COR-voorzitter Frits van Wieringen en FNV-bestuurders Gerrit Idema en Roel Bergsma het woord.

Van Wieringen vertelde dat hij onlangs werd gecorrigeerd door de India. De directie van het moederbedrijf is er niet blij mee dat hij voortdurend verkondigt dat Henrar is ontslagen, en houdt het erop dat Van Wieringen een fout maakt. De COR-voorzitter trekt zich er ogenschijnlijk niets van aan.

Personeel wil staken

"Beste mensen in Mumbai, het zou heel verstandig zijn als jullie ons bellen de komende dagen. Als jullie ons niet bellen, gaan we een harde confrontatie aan." Roel Berghuis looft de betrokkenheid van het Tata-personeel bij de bedrijfsvoering. Daarvoor citeert hij voormalig Hoogovens-directeur Kees Blokland: "Het bedrijf met de meeste FNV'ers per vierkante meter. Het in IJmuiden verdiende geld moet hier worden geïnvesteerd. We roepen jullie dan ook op straks in actie te komen. Op naar een nieuwe Hoogovens, voor onze kinderen en kleinkinderen."

i.s.m. nieuwspartner NH Nieuws