Paul Veldt 25 jaar eigenaar van Patisserie Leek

Algemeen
Paul Veldt en zijn vrouw Nicole.
Paul Veldt en zijn vrouw Nicole. (Foto: Leo Tillmans)

BEVERWIJK - Paul Veldt was 24 jaar toen hij eigenaar werd van Patisserie Leek in Beverwijk. Een jonge talentvolle banketbakker die de wereld nog voor zich had, maar wel wist wat-ie wilde. Op donderdag 15 oktober is het precies een kwart eeuw geleden dat hij deze bekende zaak van Gre en Dick Leek aan de Breestraat 7 overnam. Paul wil graag met zijn vrouw Nicole, hun vijf kinderen en het medewerkers en hun uitgebreide klantenkring dit jubileum vieren. Door ‘corona’ kan dit niet op 15 oktober plaatshebben. Het jubileumfeest is uitgesteld.

Hij nam in 1995 zaak over

“We hebben een bijzondere actie bedacht voor onze klanten”, vertelt Paul. “Wat die actie inhoudt, blijf nog een verrassing. Omdat dit buiten plaatsvindt, hebben wij een vergunning daarvoor aangevraagd bij de gemeente. Die hebben we reeds binnen. Maar corona gooit roet in het eten. Het feest hebben we daarom uitgesteld. Wanneer ons 25-jarig jubileum nu wel gevierd gaat worden, weet ik niet. Het virus moet eerst goed onder controle zijn. Als dat gebeurt, kunnen we snel een datum prikken en het jubileumfeest met onze vele klanten vieren.“

Banketbakkersfamilie

Paul Veldt (49 jaar) komt uit een typische banketbakkersfamilie. Zijn beide opa’s, zijn vader en ooms hebben jaren een eigen banketbakkerij gerund. Het was dan ook niet zo vreemd dat hij in ‘het vak’ terecht zou komen. ,,De opleiding voor banketbakker heb ik genoten in Voorhout. Mijn vader en mijn ooms hebben hun banketbakkersopleiding in Amsterdam gedaan. Ik deed de opleiding in Voorhout omdat die toen bekend stond als de beste in de regio”, aldus Paul. “De opleiding duurde een aantal jaren en ieder jaar heb ik stage gelopen bij een andere banketbakker. Zo leerde ik het vak goed, deed veel ervaring op, pikte de ideeën op maar gaf er wel een eigen invulling aan. Zo ontwikkelde ik me.”

Willem-Alexander

Nadat hij zich klaar voelde om een eigen banketbakkerij te starten, ging hij op zoek naar een winkelpand. Paul, die in februari 2020 nog bezoek kreeg van Koning Willem-Alexander, stelde wel bepaalde voorwaarden. “Het moet gevestigd zijn in een winkelstraat, in de buurt zijn van een industrieterrein en gemakkelijk via de snelweg grote steden kunnen bereiken. Zo ben ik uiteindelijk beland bij Patisserie Leek. Het was geen optie om in de familie een banketbakkerij over te nemen. Mijn vader was nog jong, die wilde nog wel wat jaren werken.”

Chocolaterie

Voordat Paul Patisserie Leek runt, had hij een chocolaterie. Aan de slag gaan als banketbakker betekent creatief zijn en kwaliteitsproducten brengen. Kwaliteit wel met een hoofdletter K geschreven. Paul: “Wij willen dan ook iets brengen dat afwijkt van het gangbare/normale. Geen standaard dingetjes voorschotelen aan de consument, maar die verrassen met bijzonderheden en creaties die je zelden ziet. Smaken combineren, brengen wat de consument lekker vindt. We kennen geen beperkingen. Dat zie je ook terug in onze winkel.”

Voorlopig zullen Paul Veldt en ‘zijn’ Nicole met hun medewerkers Beverwijk en omstreken blij maken met hun heerlijke producten. “Inderdaad. We gaan nog wel door. Zeker nog wel tien jaar. Ik vind het werken in de winkel nog hartstikke leuk. Altijd op zoek gaan naar de uitdaging en met iets nieuws aankomen, dat blijft mij boeien”, glimlacht hij. Patisserie Leek, Breestraat 7 in Beverwijk. Tel: 0251-223157, www.gebakislekker.nl.