De enige echte ijsvogelfluisteraar van Beverwijk

Algemeen
Bart Numan controleert de aangelegde ijsvogelwand.
Bart Numan controleert de aangelegde ijsvogelwand. (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK - Ja, in Beverwijk hebben wij een echte Beverwijkse ijsvogelfluisteraar. Zijn naam is Bart Numan. Ik had nog nooit van een ijsvogelfluisteraar gehoord maar naar aanleiding van vragen die GroenLinks Beverwijk/Wijk aan Zee eind januari heeft gesteld aan het college van Beverwijk over de aanwezigheid en de bescherming van de ijsvogel in o.a. park Westerhout kwam een reactie van deze Beverwijkse ijsvogelfluisteraar.

Door Co Backer

Het is maandagmorgen vroeg en we lopen het Westerhoutpark in. De vroege lentezon (het is eigenlijk nog winter) geeft prachtig weer hoe mooi Westerhout is. We lopen richting de vijver en Bart barst meteen los. “De ijsvogel is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn ijsvogels beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de ijsvogel is in Nederland geregeld in de Wet Natuurbescherming. Juist in deze tijd zoeken mensen de natuur op en is het leuk om ’n doel te hebben, zoals vogels spotten.’’

Hij gaat verder: ‘’Een van de mooiste vogels in Nederland is toch wel de IJsvogel; de azuurblauwe straaljager die zo plotseling als ’n flits laag over het water scheert op zoek naar ’n mooie zijtak om vanaf daar ’n visje op te duiken, is alleen voor geoefende zoekers of bij toeval te zien. In enkele seconden hebben ze ’n visje opgedoken, vandaar ook het predicaat ‘Kingfisher’. Het is ’n redelijk zeldzaam vogeltje dat hier in de regio weinig nestmogelijkheden heeft door de grondsoort; zandgrond te zacht waardoor zijn in de slootkant gegraven broedtunnel te snel instort, en klei die veelal te hard is om in te graven.”

Daarom maakt Bart en zijn 10 vrijwillige mede-ijsvogelwerkgroepleden nestlocaties op geschikte plekken in de omgeving, door middel van oeverversteviging met o.a. leem. Vanaf het Noordzeekanaal tot Heiloo zijn 30 broedwanden. Met passie vertelt hij dat de naam ijsvogel niets heeft te maken met ijs, aan ijs heeft ze juist ’n hekel. Want ligt er ijs dan kan ze niet vissen en dunt de populatie snel uit. Ook de werkzaamheden die nu in Westerhout plaatsvinden door TenneT volgt hij op de voet. Want iets zeggen en uitvoeren zijn twee verschillende dingen.

De ijsvogel kan wel 3 x per jaar ’n broedsel voortbrengen van 2 tot wel 6 jongen, afhankelijk van het visaanbod. De naam ijsvogel komt volgens zeggen van het Duitse woord Eisenvogel, ’ijzeren vogel’, vanwege de metaalachtige glans.

Wilt u eens mee op ’n observatierondje mail dan naar Gnuman@live.nl en er wordt een afspraak met u gemaakt.