Column Blik van Co: Onbeschoft

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Verleden week dinsdag was er een raadscommissievergadering over het Voorlopig Ontwerp voor Landgoed Adrichem. Als steunfractielid van Gemeentebelangen Beverwijk was ik woordvoerder maar deze commissievergadering zal ik niet snel vergeten.

De inspreker werd door de coalitiepartijen tot op het bot geschoffeerd

Waarom de kop onbeschoft? Eén van de insprekers overhandigde symbolisch een petitie die door meer dan 1000 inwoners was ondertekend en lichte deze toe. De inspreker werd door de coalitiepartijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks) tot op het bot geschoffeerd. Dit werd nog eens gevoed door de wethouder die aangaf dat de plannen nog niet bekend waren ten tijde van de petitie. Ik vermoed dat de wethouder zich dit niet meer weet te herinneren maar op de allereerste presentatie, ruim 3 jaar geleden, stond het hockeyveld al op de vijver getekend.

Ook werden er uitspraken gedaan richting de andere insprekers die echt niet door de beugel konden. Inwoners die tijd en moeite hebben genomen om hun betrokkenheid kenbaar te maken werden af geserveerd op een hautaine manier van macht en werden niet in hun waarde gelaten.

Ook de oppositiepartijen (PvdA, Samen Lokaal, Democraten Beverwijk, Vrij, Gemeentebelangen Beverwijk) mochten geen moeilijke vragen stellen over de bouw van huizen (torenflat) en het kappen van tientallen goede bomen in stadspark Overbos. Vooral de heer Meijland (CDA) vond dit geen discussie waardig. Er zijn belangrijkere zaken volgens hem. Ik wil de heer Meijland in de herinnering brengen over zijn bijdrage, enkele jaren geleden en 34 minuten durend, over trappetjes in de rioolputten voor gevallen kikkertjes. Konden ze via het trappetje er weer uit.

Maar wat mij persoonlijk het meest raakte was de onbeschofte houding van de heer Geel van de VVD. Het reglement van orde voorziet in het interrumperen van de spreker om een vraag te stellen.

Ik had een interruptie en de voorzitter gaf dit tot viermaal keurig aan. De heer Geel negeerde dit, en maakte op een irritante wijze zijn verhaal af.

Vele jaren zit ik al in de lokale politiek en ik heb een hoop meegemaakt, maar dit ik heb in al die jaren nog nóóit meegemaakt. Al deze hautaine gedragingen door de huidige politieke macht (de coalitie) is een minachting en vernedering naar de burger toe. Onbeschoft.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl