Column Blik van Co: Fietswrakkenlabelaanbrenger

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

“Wat een zaligheid voor jullie dat het terras weer open mag”. Het terras van café ‘Bij Ons’ aan de Peperstraat wordt met man en vrouw onderhanden genomen om klaar te zijn voor de heropening.

De tafels en stoelen keurig op afstand en de mooie afscheiding laat duidelijk zien tot hoever dit terras loopt. Als alles goed gaat dan mag men weer open van 12.00 uur tot 18.00 uur en dat is duidelijk te zien aan de blije gezichten. Ik loop de Peperstraat uit en draai de Bree op. Ook hier allemaal blije gezichten maar ik denk dat dit niet komt door het terras, maar omdat de zon schijnt.

Overvriendelijk

Iedereen is overvriendelijk tegen me. Ik loop de Bree op en bij de nietjesstalling voor de ING-bank zie ik een man voorovergebogen aan een fiets rommelen. Heel voorzichtig sluip ik naar hem toe en pas een kansetsu-waza (armklem) toe. Au, u doet mij pijn schreeuwt de man het uit. Op mijn vraag of die fiets van hem is antwoordt hij nee. Wat moet u dan bij deze fiets? “Ik breng labels aan”, roept hij uit.

Met enige schaamte laat ik hem los en bied mijn verontschuldigingen aan. Je zal maar al die fietsen moet beoordelen en labelen. Misschien staan ze daar met reden, maar deze tweewielers hebben of hadden een eigenaar. Eén van de redenen kan zijn dat men daar zijn of haar aftandse fiets “stalt”.

Met enige schaamte laat ik hem los en bied mijn verontschuldigingen aan

Het kan zijn dat men te beroerd is om even door te fietsen en deze keurig in de ondergrondse en bewaakte fietsenstalling op het Stationsplein stalt.

Een fietsenstalling om trots op te zijn en het stallen van je fiets kost ook nog eens niets. In Beverwijk gaat het om tientallen ‘fietswrakken’ die men overal “stalt”. De man die ze dan labelt, noem ik fietswrakkenlabelaanbrenger. Dit mag dan grappig staan op een visitekaartje, maar eigenlijk is dit een treurige bezigheid.

Nog treuriger

Nog treuriger is het dat het werk moet worden uitgevoerd, meerdere malen per jaar. Het labelen en vervolgens ruimen van fietsen, die de graad van ‘netheid’ niet meer halen en gestald staan in onze stad is een intensief werk en wat veel geld kost.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl