Column Blik van Co: Stemmingmakerij?

Algemeen
Afbeelding
((Foto: Aangeleverd))

Ons staalbedrijf Tata heeft weer eens het nieuws gehaald. Zowel de regionale, landelijke als de wereldpers heeft ruime aandacht besteed aan het feit dat advocate Ficq een enorme stapel aangiften tegen Tata Steel bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft afgegeven. Buiten de groep uit de IJmond zijn er ook aangiftes uit Haarlem, Bloemendaal, Heemskerk, Castricum. Ja, zelfs uit het buitenland zijn er aangiftes, van mensen die strandhuisjes hebben in de buurt van Tata.

In een artikel van Dagblad Kennemerland zegt de strafrechtadvocate: “Ook interessant is dat er veel mensen uit hele andere plekken aangifte doen, zelfs uit het buitenland; mensen die strandhuisjes hebben in de buurt van Tata. Die mensen zijn onlangs geconfronteerd met de maatregel dat zij in verband met hun gezondheid niet meer zes, maar slechts drie maanden gebruik mogen maken van hun strandhuisje. Zij maken zich heel erg zorgen over hun gezondheid, want in het verleden mochten ze wel zes maanden per jaar in hun huisje zitten maar kennelijk was dat ongezond.”

Ze refereert aan een uitzending van EenVandaag van 30 april jl. waarin een item werd uitgezonden over het gebruik van de strandhuisjes in Wijk aan Zee. Er mocht om gezondheidsredenen slechts 3 maanden per jaar overnacht worden in het strandhuisje omdat Tata slechte luchtkwaliteit veroorzaakt.

‘Mensen uit hele andere plekken doen aangifte, zelfs uit het buitenland’

Misschien dat het bij haar niet bekend was of dat zij stemmingmakerij wil maken maar in de bestuursperiode 2010-2014 is het strandbeleid vastgesteld, waaronder de periode wanneer er overnachtingen mogen plaatsvinden. De reden daarvoor was Natura 2000 en het broedseizoen, dus niet de slechte luchtkwaliteit.

Ook aan het strand van Wijk aan Zee staan zogenaamde hotelstrandhuisjes. Deze huisjes, met overnachtingen, kun je huren van 21 mei tot 27 september (site Aan Zee Slapen). Ik vraag me dan af: wat wordt dan de positie van de hotelstrandhuisjes? Gaat men met twee maten meten?

In 2018 heeft advocate Ficq tegen de tabaksindustrie een proces aanspannen. Het gerechtshof in Den Haag zag geen grond voor vervolging, omdat de tabaksfabrikanten niets illegaals in strijd met de wet handelden en dat het aan de politiek is om de regels te veranderen. Zal de geschiedenis zich herhalen?

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl