Column Blik van Co: Kloosterstraat

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Ook de vraag naar woningen in de gemeente Beverwijk is groot. Men wil, om de gemeente aantrekkelijk te houden, voor alle inwoners zorgen voor voldoende geschikte en betaalbare woningen. Voor de Kuenenpleinbuurt staat een enorme renovatie met nieuwbouw op het programma. Ook worden er onderzoeken verricht naar mogelijke toekomstige bouwlocaties voor woningen.

Afgelopen week liep ik de Kloosterstraat in. De straat inkijkend schrik ik me weer de kolere. Wat is deze straat in ons stadscentrum verpauperd. Een schande voor onze stad. Ik vraag me af waar de bouwplannen zijn gebleven. Prachtige appartementen zouden er komen maar wat is tot op heden het resultaat: ernstige verpaupering en verloedering. De straat met zo’n belangrijke geschiedenis ziet er schandelijk uit.

Ik loop door de straat en mijn herinneringen komen bovendrijven. Op de hoek Koningstraat/ Kloosterstraat waar ooit Slagerij Dekker en Daalhuizen hebben gezeten maar nu staat het pand troosteloos bij. De lugubere prent van het geslachte varken staat nog steeds voor het raam. Het logement van Kalsbeek en daarna Minneboo, Otto Kraaijer de meubelspecialist en ijsboer Vossie. Waar eens het oudste tuinderswoninkje van Beverwijk heeft gestaan is nu een zandvlakte geworden.

Wanneer wordt de verpauperde Kloosterstraat opgeknapt?

Dit pandje was een van de belangrijkste objecten uit de (bouw-) geschiedenis van de stad. Het was één van de oudste nog bestaande bouwwerken van Beverwijk. Vanwege het bouwtype maakt het in hoge mate aannemelijk dat de woning zeer waarschijnlijk in 1592 nog voor de winter, maar in ieder geval voor 6 april 1593 is gebouwd.

Deze voormalige tuinderswoning werd destijds door twee gezinnen bewoond. Alle beloftes dat deze tuinderswoning zou worden hersteld in een woonbare staat bleek gebakken lucht.

Speciale herinneringen heb ik aan Chris Duin herenmode waar je tijdens de uitverkoop voor één cent een broek kon kopen. ‘s Ochtends om vijf uur stond er al een rij kooplustigen. Bleeker groente en Manus Hofland rijwielen. Waterdrinker en de kaasboer Tesselaar, en elke Beverwijker kende “het Vosje”.

Men spreekt alle lof uit over de Breestraat. Maar de Breestraat is niet alleen het centrum. Heeft iemand enig idee wanneer de verpauperde Kloosterstraat nu eens wordt opgeknapt?

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl