Beverwijk: 1,3 miljoen van Rijk voor derde en vierde steunpakket

Algemeen
Afbeelding
((Foto: Aangeleverd))

BEVERWIJK - Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag een besluit genomen over de inzet van financiële middelen die de gemeenten van het Rijk hebben gekregen voor 2021 (3e en 4e steunpakket). Gemeente Beverwijk heeft een bedrag van € 1.396.000 ontvangen. Het geld is bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis te compenseren. Daarbij geeft het Rijk specifieke doelen aan. 

Het college heeft besloten een groot deel van het budget voor deze doelen in te zetten. Wethouder Haydar Erol van Financiën: “Lokaal merken we een flinke impact van de coronacrisis. Er komen meer en complexere vragen binnen en er wordt een groter beroep gedaan op hulp en ondersteuning. Ook waar het gaat om kinderen, jongeren en gezinnen merken we de impact van de crisis. Scholen en organisaties vragen om extra inzet. Met het rijksgeld kunnen we de dienstverlening van de gemeente intensiveren. Bijvoorbeeld voor reintegratie en voor schuldhulpverlening, maar ook om kinderen en jongeren te helpen, kwetsbare groepen extra ondersteuning te geven, en om eenzaamheid te bestrijden.” 

De steunmiddelen van het rijk zijn ook bedoeld voor compensatie van meerkosten waarmee gemeenten zijn geconfronteerd. Zoals extra kosten voor het organiseren van Tweede Kamerverkiezingen en door de stijging van afvalstromen. 

Omdat in bepaalde sectoren, zoals de culturele sector en de arbeidsmarkt, de impact van de coronacrisis nog niet duidelijk is, reserveert het college een bedrag van € 335.800. Begin dit jaar is een eerste tranche steunmiddelen toegekend aan diverse organisaties, waar de gemeente een subsidierelatie mee heeft. 

Op dit moment is nog onvoldoende zicht op waar en hoe verdere steun ingezet moet worden. Ook een gedeelte van het budget voor re-integratie en schuldenbeleid wordt nog gereserveerd.

Na het weer op gang komen van de economie ontstaat meer inzicht in de instroom in de bijstand. Het college gaat in de loop van 2021 kijken waar inzet of maatwerk nodig is en hiervoor de resterende steunmiddelen gebruiken. 

Van 10 mei tot en met 6 juni jl. konden organisaties en bedrijven subsidie aanvragen uit het gemeentelijk Herstelfonds. Binnengekomen aanvragen worden op dit moment beoordeeld. Dit fonds heeft de gemeenteraad beschikbaar gesteld om de lokale bedrijvigheid en samenleving te helpen herstellen van de crisis. Een interne Taskforce houdt verschil en samenhang van de rijkssteunmiddelen en het herstelfonds in de gaten. 

Naast de steunpakketten voor gemeenten, stelt het rijk ook via andere kanalen middelen beschikbaar om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Bijvoorbeeld via het onderwijs en via de lokale sport- en leefstijlakkoorden. In de uitwerking en uitvoering stemt de Taskforce de inzet van verschillende middelen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie zo goed mogelijk op elkaar af.